De Thuiskok: Dolci - tiramisù

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters

Waar anders moet je een Italiaans menu mee afsluiten dan met tiramisu. Het komt oorspronkelijk uit de regio rondom Venetië en stamt af van een lokaal gerecht aldaar genaamd sbatudin: opgeklopte eieren met suiker, melk, koffie en rode wijn.

Pas sinds de jaren zestig of zeventig heeft dit wereldberoemde toetje zijn intrede gedaan in de Italiaanse keuken. Zoals ze in Italië zeggen: il resto è storia.

Doe het hele ei, de eidooiers en de suiker in de kom van een keukenmachine en laat deze op hoge snelheid draaien gedurende 15 minuten of totdat het mengsel bleek en schuimig is. Doe tweederde ervan in een mengkom en zet opzij. Voeg de mascarpone toe aan het resterende derde deel en klop totdat er geen klonten meer in zitten. Klop heel langzaam het tweederde deel door het mascarponemengsel. Voeg de grappa toe.

Doop 4 lange vingers in de koffie, leg die onder in een schaal en schep een derde deel van het mascarponemengsel erop. Herhaal deze handelingen nog twee maal. Bestrooi met wat cacaopoeder. Laat 3 uur in de koelkast opstijven.