De ernst van vuurwapengeweld in de VS - in 18 grafieken

In de video worden zowel de omvang als onderliggende oorzaken van het Amerikaanse vuurwapengeweld pijnlijk duidelijk.

Still uit de video.
Still uit de video. Vox

San Bernardino. Charleston. Chattanooga. Michael Brown. Eric Garner. Allemaal locaties of vermoorde personen die symbool zijn geworden voor de golf van vuurwapengeweld die de Verenigde Staten teistert. Iedereen die weleens een krant openslaat, weet dat de VS koploper zijn in burgerdoden door vuurwapens. Maar hoe erg is het geweld precies? En wat zijn de onderliggende oorzaken?

De website Vox nam 18 grafieken onder de loep die antwoord op deze vragen moeten geven. Het resultaat is verontrustend. “Amerika heeft niet een vuurwapenprobleem, het heeft er meerdere”, besluit de presentator het zeven minuten durende filmpje. Bekijk die video hier:

‘Een uniek Amerikaans verschijnsel’

De statistieken en grafieken worden afgewisseld door onder meer toespraken van president Obama, geëmotioneerde verklaringen van nabestaanden en toelichtingen van experts. Duidelijk wordt dat het enorme aantal vuurwapens in de VS en de eenvoud waarmee deze te verkrijgen zijn niet alleen moorden en politiegeweld in de hand werken, maar ook de zelfmoordcijfers doen stijgen. In het filmpje zegt de presentator:

“In totaal lag het aantal slachtoffers dat in de VS omkwam door vuurwapens tussen 2000 en 2013 hoger dan het aantal Amerikanen dat stierf aan aids, drugsoverdoses, terrorisme en de oorlogen in Irak en Afghanistan bij elkaar. Het moge inmiddels duidelijk zijn dat vuurwapengeweld in deze mate een uniek Amerikaans verschijnsel is.”

In 2013 maakte VICE een video over de wapengekte in de VS, waarvoor zij naar Florida afreisden. Bekijk het item hier: