Centrale Ondernemingsraad zegt vertrouwen op in gemeentesecretaris Arjan van Gils

Gemeentesecretaris Arjan van Gils zou stelselmatig weigeren informatie te verstrekken over de reorganisatieplannen. De COR zegt het vertrouwen op.

De centrale ondernemingsraad (COR) van de gemeente Amsterdam heeft het vertrouwen opgezegd in gemeentesecretaris Arjan van Gils. Volgens de COR weigert hij stelselmatig informatie te verstrekken over de plannen voor nieuwe reorganisaties bij de gemeente. „De medezeggenschap kan zijn werk niet goed doen”, zegt René van Urk Dam, voorzitter van de COR.

In een brief aan Van Gils, het college en de raad schrijft de COR dat de toon van het overleg tussen de hoogste ambtenaar op het stadhuis en de vertegenwoordigers van het personeel steeds grimmiger is geworden. Op de vraag van een van de leden van de ondernemingsraad naar „het strategische personeelsbeleid voor de komende jaren”, antwoordde Van Gils: „Als je als medewerker zo onzeker bent over je baan en kennelijk zo in het leven staat, dan moet je maar naar de psychiater gaan en om wat pilletjes vragen.” Van Gils heeft in een reactie spijt betuigd over zijn „ongelukkige opmerking” en de voorzitter van de ondernemingsraad excuses gemaakt. „Ik heb de COR altijd als een serieuze en constructieve gesprekspartner beschouwd”, schrijft Van Gils.

Het conflict tussen gemeentesecretaris en vertegenwoordigers van het personeel is snel opgelopen. Zo liet de ondernemingsraad van een van de gereorganiseerde diensten in 2015 een enquête onder de ambtenaren uitvoeren door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Toen Van Gils daarvan hoorde, verbood hij de ondernemingsraad de resultaten van de enquête openbaar te maken.

De reorganisaties op de Stopera moeten de komende twee jaar structureel 75 miljoen euro opleveren. Zo’n 350 van de 13.000 arbeidsplaatsen worden opgeheven – naar verwachting van het college zonder gedwongen ontslagen. Saillant: ook bij de afdeling financiën staan 70 arbeidsplaatsen op de nominatie te verdwijnen. Tijdens de verhoren van de deze week afgeronde raadsenquête naar de financiële huishouding van de gemeente, zeiden getuigen dat op deze diensten al te veel is bezuinigd.

Bij de reorganisatie wil Van Gils nog maar één ondernemingsraad. De vakbonden zijn tegen, die willen medezeggenschap op alle lagen van de organisatie. In juni gaf de kantonrechter de gemeente gelijk. De vakbonden hebben tegen dit vonnis beroep aangetekend; de uitspraak is 23 maart.

Wethouder Litjens zegt verrast te zijn door „de hevigheid” van de brief van de COR. Hij wil met beide partijen om tafel om de relatie te herstellen.