CBS: productentenvertrouwen blijft positief

Producenten van hout- en bouwmaterialen waren het gunstigst gestemd.

Opslag voor FSC-hout.
Opslag voor FSC-hout. Foto Lex van Lieshout / ANP

Het producentenvertrouwen is in februari vrijwel niet veranderd en bleef positief. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Producenten van hout- en bouwmaterialen waren het gunstigst gestemd.

De indicator van het vertrouwen van industriële ondernemers daalde lichtjes van 3,2 naar 3,1. Het CBS maakt een gemiddelde van de verwachte productie en de oordelen over de orderpositie en de voorraden. Sinds oktober 2014 is dit cijfer alsmaar positief geweest.

Vertrouwen transportmiddelenindustrie het laagst

Na hout- en bouwmaterialenproducenten zijn ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie het meest positief. De grootste mineurstemming heerst in de transportmiddelenbranche, waarin onder meer schepen, fietsen en vliegtuigen worden vervaardigd. Ondernemers waren in februari positiever over de orderportefeuille en de verwachte productie en minder positief over hun voorraden gereed product.

Het vertrouwen dat producenten in februari hadden is hoger dan het gemiddelde van de afgelopen twee decennia, dat op 0,5 uitkomt. Het hoogste peil werd bereikt in januari 2008 (9,4), het laagste ruim een jaar later (-23,5).