CBS: flinke omzetstijging autobranche in 2015

2016 begint echter minder goed: de autoverkopen lagen deze eeuw nog niet zo laag in een januarimaand als in dit jaar.

Een Mitshubishi Outlander hier nog onder oude bijtellingsregels.
Een Mitshubishi Outlander hier nog onder oude bijtellingsregels. Foto Remko de Waal/ANP

De omzet van de auto- en motorbranche is in 2015 flink gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Met name in het laatste kwartaal werden veel auto’s verkocht, zo blijkt uit de Kwartaalmonitor Auto- en motorbranche van statistiekbureau CBS. Toch lijkt het positieve bericht vooruit te lopen op een harde landing in 2016: nog nooit werden deze eeuw zo weinig auto’s verkocht in de eerste maand van het jaar als afgelopen januari.

Allereerst het positieve nieuws voor de auto- en motorbranche: afgelopen jaar werd een omzetgroei van 11 procent behaald ten opzichte van 2014. De groei was het grootst binnen de categorieën bedrijfsauto’s en bij de importeurs van nieuwe personenwagens, respectievelijk 15 en 19 procent.

Sterke decembermaand

De grootste bijdrage aan de omzetgroei werd geleverd in het laatste kwartaal van 2015, toen de omzet bijna een kwart hoger lag dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooruitlopend op veranderingen in 2016 in de fiscale bijtelling voor auto’s – het gedeelte van de cataloguswaarde dat moet worden opgeteld bij het inkomen – steeg de autoverkoop flink in de laatste drie maanden van het jaar.

Met name december was goed voor de dealers en importeurs: er werden 68.828 nieuwe personenauto’s verkocht. Dat is het hoogste aantal autoverkopen in een maand in 3,5 jaar.

Slechte start van 2016

In tegenstelling tot een goed 2015, is het huidige jaar slecht begonnen voor de auto- en motorbranche. In januari werden er 40.776 nieuwe auto’s verkocht. Dat is ruim 14 procent minder dan een jaar eerder en bovendien het laagste verkoopcijfer voor een januarimaand in deze eeuw.

De auto- en motorbranche zelf kijkt dan ook met weinig vertrouwen vooruit naar het huidige jaar, zo blijkt uit CBS-gegevens over ondernemersvertrouwen. Stond deze indicator vorig kwartaal nog op plus 26, voor dit kwartaal is dat cijfer teruggezakt naar min 22. In feite zegt dit dat meer ondernemers een omzetdaling verwachten dan in de vorige periode. Daarnaast nam het aantal ondernemers dat de huidige handelsvoorraden als te groot beschouwt toe.