Bouwwoede op de Zuidas: groei van acht procent

Jarenlang stonden de vastgoedontwikkelingen op de Zuidas stil. Nu wordt het ene na het andere gebouw opgeleverd, en stijgt het vloeroppervlak, blijkt uit nieuwe cijfers.

De Zuidas blijft groeien. Het vloeroppervlak van de kantoren in het gebied nam het afgelopen jaar met 8 procent toe, naar 707.800 vierkante meter (meer dan anderhalf keer het Vondelpark). Deze stijging zal naar verwachting doorzetten met de oplevering van zes andere kantoorgebouwen in 2016, goed voor 51.000 vierkante meter (een groei van 7 procent). Dat staat in de jaarlijkse Zuidas Kantorenmonitor van vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle, dat deze week verscheen.

De toename van kantoorruimte wijdt JLL aan de oplevering van vier nieuwe kantoren, waaronder gebouw ‘Mahler’ (7.700 vierkante meter).

Tegelijkertijd steeg ook de leegstand, van 6 procent in 2014 tot 7,2 procent in het jaar daarop (het Amsterdamse gemiddelde is 15,2 procent). Met een gemiddelde bruto huur van 345 euro per vierkante meter per jaar (hetzelfde bedrag als 2014) is de Zuidas één van de duurste kantoorgebieden van Nederland (gemiddeld 135 euro per vierkante meter).

Momenteel is het aanvangsrendement (de verhouding tussen de aankoopprijs en de huurinkomsten in het eerste jaar) 4,75 procent. Dat staat gelijk aan het niveau tijdens de beleggingspiek van 2007, aldus JLL. Een laag aanvangsrendement betekent een toegenomen vraag.

De bouwwoede op de Zuidas staat in scherp contrast met de crisisjaren 2010 - 2013; in die periode lagen de ontwikkelingen in het gebied nagenoeg stil. Afgelopen jaar kochten investeerders voor een bedrag van 100 miljoen euro aan kantoorvastgoed op de Zuidas. Dat is een stuk lager dan in 2014 (bijna 500 miljoen euro) en 2013 (677 miljoen euro).

Het zakengebied blijft in trek bij buitenlandse investeerders. Ongeveer de helft van de kantoorruime in de wijk, 49 procent, is in buitenlandse handen, één procent meer dan in 2014. Daarvan is het grootste deel, 36 procent, Duits. Voor deze partijen is de Zuidas interessant omdat de huurprijzen hier relatief goedkoop zijn, in vergelijking met steden als Londen en Parijs.