Bodemonderzoeker Fugro houdt last van lage olieprijs

De omzet daalde met meer dan 8 procent. Voor opslagbedrijf Vopak is de moeizame oliemarkt juist een zegen.

Kantoorgebouw van Fugro in Leidschendam.
Kantoorgebouw van Fugro in Leidschendam. Foto Lex van Lieshout / ANP

Fugro heeft vorig jaar opnieuw flink geleden onder de lage olieprijs. De bodemonderzoeker zag zijn omzet in 2015 dalen tot iets minder dan 2,4 miljard euro, zo bleek vrijdag bij presentatie van de jaarcijfers. De inkomsten van Fugro vielen daarmee ruim 8 procent lager uit dan een jaar eerder.

Het bedrijf uit Leidschendam profiteert daarbij bovendien nog van de gunstige koers van de euro. Omdat die vorig jaar goedkoper werd, hield Fugro van de omzet in vreemde valuta namelijk meer geld over dan in 2014. Zonder die meevaller was zelfs sprake van een omzetdaling van 17,3 procent, aldus Fugro.

Vooral in de bedrijfstak voor het onderhoud en de inspectie van onderzeese installaties nam de omzet flink af. Daar was, gecorrigeerd voor wisselkoersen, sprake van een daling van meer dan 36 procent. Volgens topman Paul van Riel zijn de zwakke resultaten het gevolg van “een nooit eerder vertoonde neergang” van de olie- en gasmarkt.

Verlies is kleiner dan in 2014

Ook de winst van Fugro werd behoorlijk beïnvloed door de lage energieprijzen. Eind vorig jaar kwam de dienstverlener voor olie- en gasbedrijven uit op een verlies van 372 miljoen euro. Dat was overigens aanzienlijk minder dan in 2014, toen onder de streep een verlies van 459 miljoen euro resteerde.

De rode cijfers van vorig jaar zijn overigens voor een deel te wijten aan de kosten van de reorganisatie die het bedrijf doorvoert. Om de moeilijke marktomstandigheden het hoofd te bieden snijdt Fugro namelijk flink in de kosten. Zo schrapte Fugro bijna 1.600 banen, ruim dubbel zo veel als de bedoeling was.

Vopak profiteert juist van lage olieprijs

Niet iedere dienstverlener voor oliebedrijven heeft echter last van de moeizame marktomstandigheden. Opslagbedrijf Vopak profiteerde het afgelopen jaar juist, omdat veel bedrijven er voor kiezen hun olie op te slaan in de tanks van het Rotterdamse bedrijf. Gemiddeld was vorig jaar 92 procent van de tanks gevuld, tegen 88 procent in 2014.

Die ontwikkeling stuwde, samen met de gunstige eurokoers, de omzet van Vopak. De inkomsten van het bedrijf stegen met 4,8 procent naar krap 1,4 miljard euro, aldus het opslagbedrijf in de vrijdag gepresenteerde jaarcijfers. Ook de winst steeg flink, met meer dan 14 procent naar 282 miljoen euro.