Bilschudgarantie bij Buraka

Aan de oproep ‘de tepel te bevrijden’ werd maar mondjesmaat gehoor gegeven, door de vrouwen althans, aan wie het verzoek vermoedelijk voornamelijk gericht was. Maar feestelijk was het afscheid van Buraka Som Sistema desalniettemin. De knetterend energieke Portugees/Angolese formatie heeft een reputatie hoog te houden. In de afgelopen tien jaar hebben ze hun global bass, gebaseerd op de kuduro-beats uit de straten van Lissabon en Luanda, geperfectioneerd tot een stuiterende mix van baile funk, dancehall, house en hiphop – mét spring- en bilschudgarantie.

Als zo’n band een afscheidsshow geeft, is het gek te moeten concluderen dat het resultaat een beetje vlak was. De raps kwamen onvast door en de bandleden leken soms gemakzuchtig. Maar een dansgrage fanbase, de moves van zangeres Blaya en de zware beats en maakten veel goed.

En of het afscheid echt definitief is valt nog te bezien. Waarschijnlijk zullen de leden zich meer gaan richten op soloprojecten en andere acts van hun eigen label Enchufada zoals Alo Wala die ze deze avond presenteerden. Daar is dan nog wel wat werk te verrichten. Deze Indiase vrouwelijke rapper was nog niet de gedroomde opvolger van een collectief dat gemist zal worden van Lissabon tot Miami en Luanda tot Amsterdam.