Beving met kracht van 2,4 in Gronings Froombosch

Het is nog onduidelijk of er schade is, maar de beving was voor mensen in de omgeving duidelijk voelbaar.

Archiefbeeld van een seismograaf van het KNMI.
Archiefbeeld van een seismograaf van het KNMI. Foto Jerry Lampen / ANP

In de Groningse plaats Froombosch is donderdagavond een aardbeving geweest. De beving had een kracht van 2,4 op een diepte van drie kilometer, zo blijkt uit gegevens van het KNMI. Het is daarmee de zwaarste Nederlandse beving van dit jaar.

Volgens ANP krijgen zowel het KNMI als regionale media veel meldingen van de beving binnen. Seismoloog Läslo Evers zegt dat bevingen van een dergelijke kracht vaker voorkomen, “maar het is absoluut iets dat mensen voelen”.

Froombosch ligt vlak bij Slochteren, en daarmee precies boven de aardgasbel. Het is nog onduidelijk of de beving, die hoogstwaarschijnlijk door de gaswinning is veroorzaakt, voor schade heeft gezorgd.