Bekijk hier hoe de Russische bombardementen vooral Syrische burgers treffen

Journalist Nagieb Khaja reisde voor Al Jazeera af naar het noorden van Syrië en sprak met de vele slachtoffers.

Burgers in Aleppo demonstreren tegen de belegering van hun stad door het Syrische regime.
Burgers in Aleppo demonstreren tegen de belegering van hun stad door het Syrische regime. Foto Abdalrhman Ismail/ Reuters

Kunnen Syrische burgers na vijf jaar lang gevechten en bombardementen nu eindelijk eens rustig slapen? Dat is de grote vraag bij de wapenstilstand die zaterdagnacht ingaat.

Dat dit bestand hard nodig was blijkt wel uit de verschrikkelijke foto’s die naar buiten kwamen over de honderden Syrische burgers in belegerde steden en dorpen die (bijna) omkwamen van de honger, gebrek aan schoon drinkwater en medicijnen. Humanitaire organisaties willen het staakt-het-vuren- dan ook gebruiken om op grote schaal Syriërs te voorzien van hulpgoederen.

Reportage over (burger)doelen Russische bombardementen

De situatie voor Syrische burgers verslechterde afgelopen jaar nog meer nadat Rusland bekendmaakte dat zij het Syrische regime via de lucht zouden bijstaan. De Russen houden vol dat zij alleen “terroristische organisaties” treffen, maar op die bewering kwam al snel kritiek. Volgens een rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft Rusland in het afgelopen half jaar honderden Syrische burgers gedood.

Doordat er bijna geen journalisten meer afreizen naar Syrië om vast te stellen op wie de bombardementen worden uitgevoerd is er ook betrekkelijk weinig kritiek op de Russische deelname aan de Syrische oorlog. Filmmaker Nagieb Khaja besloot voor Al Jazeera English om wel naar het noorden van Syrië af te reizen.

In zijn vijfentwintig minuten durende reportage gaat hij mee met reddingwerkers in Aleppo die burgers uit het puin proberen te redden. Waar hij ook komt, in Aleppo of op de markt in Idlib, burgers blijken het grootste slachtoffer van de Russische bombardementen. Rebellen zijn in geen velden of wegen te bekennen, of het moeten die paar Syrische jongens zijn van amper twintig die vechten voor een islamitische brigade.

De moedeloosheid van de Syriërs is van hun gezichten af te lezen, waarom doet Rusland dit? De enige verklaring komt van een ongeveer 50-jarige inwoner uit Aleppo.

“Assad wil met hulp van Rusland ons allemaal weg hebben. Dan is het hele land van hem”

Bekijk hier de reportage van Nagieb Khaja