Bestuur van Europees octrooibureau wil functioneren topman onderzoeken

EOB-topman Benoit Battistelli
EOB-topman Benoit Battistelli Foto Andreas Terlaak

De beheersraad van het Europees Octrooibureau wil een onderzoek naar de wijze waarop het wordt geleid. De slepende crisis bij het Europees Octrooibureau (EOB) lijkt zich tegen zijn bekritiseerde president, de Fransman Benoît Battistelli, te keren. Het hoogste orgaan van het bureau, de beheersraad die de 38 lidstaten vertegenwoordigt, wil een extern onderzoek naar strafmaatregelen die Battistelli (65) tegen vakbondsleden heeft genomen. Het is een verrassende wending in de strijd tussen het bureau, dat Europese patenten verleent en onder meer in Rijswijk is gevestigd, en de bonden. De ‘autoritaire’ bestuursstijl van Battistelli en de werkdruk hebben tot spanningen en zelfs enkele zelfmoorden onder werknemers geleid, zeggen de bonden. Maar volgens Battistelli proberen de bonden zijn hervormingen te saboteren. Enkele prominente vakbondsleden zijn geschorst en worden mogelijk ontslagen, onder wie de voorzitter van de Nederlandse tak, Elizabeth Hardon.

De disciplinaire maatregelen hebben tot „zeer ernstige zorgen” over het „goede functioneren” van het bureau geleid, schrijft de voorzitter van de beheersraad, de Deen Jesper Kongstad, nu in een brief. Ondanks protest van de president wil de raad dat de strafmaatregelen worden onderzocht en opgeschort. De lidstaten stemmen volgende maand over het voorstel. Battistelli heeft de bonden gisteren uitgenodigd voor een gesprek over „ieder onderwerp” rond werkomstandigheden. De Hoge Raad riep het bureau en de bonden vorige maand ook op tot bemiddeling.