Stelling van de week: Museumnacht was succesvol zoals hij was.

Wat beweegt de Rotterdammers, wat is het gesprek van de dag? Elke week legt NRC betrokken stadsbewoners een actuele stelling voor. Reacties en nieuwe stellingen zijn welkom via rotterdam@nrc.nl

De nieuwe organisatie achter de Museumnacht wilde terug naar de kern met minder vermaak en vertier. Maar met publiekstrekkers zoals freerunners bij het Maritiem Museum, servies-dumpen bij galerie Mama en een troubadour in het Belasting- en Douanemuseum gaat de tweede editie weer aardig die kant op. De stelling luidt: ‘Museumnacht010 is het oude concept met nieuwe mensen’.

Maartje Berendsen, oud-voorzitter stichting Rotterdamse Museumnacht: „Ik ben niet verzuurd maar wel verbaasd dat ons oude concept weer wordt opgetuigd door de ploeg die zei dat het anders moest. De Museumnacht was succesvol zoals hij was met jaarlijks tussen de 9.000 en 15.000 bezoekers. Wij kregen het verwijt dat veel geld ging naar dingen die er niet toe deden maar alles wat wij toevoegden aan de programmering – die de deelnemende instellingen zelf bepaalden – was inhoudelijk. Vorig jaar was er geen extra programmering met daardoor bedroevend weinig bezoekers.”

Ruud Visschedijk, woordvoerder Museumnacht010 : „Veel mensen vonden de Museumnacht vorig jaar rustig maar zeiden dat ze daardoor wel meer konden genieten. We hoopten op 6.000 bezoekers om quitte te spelen maar het waren er 7.500. Daardoor hielden we geld over om ons nog meer op de inhoud te richten zoals eerdere kaartverkoop, beter geregeld vervoer, zichtbaarder haltes en een betere website. Dit jaar doen alle musea en culturele instellingen mee met stuk voor stuk leuke dingen in huis, in plaats van enkele die uitpakken. Weer een stap vooruit, denk ik.”

Sabine Parmentier, Kunsthal:

„Ik heb niet het gevoel dat we het wiel opnieuw uitvinden. In de oude opzet ging veel geld naar het overkoepelende programma met een hoofdthema en grote aftrap. Daardoor was het in 2014 niet meer op te brengen voor ons. Er waren vorig jaar minder bezoekers maar daardoor waren er écht geïnteresseerden. Wij focussen nu op de inhoud en horen alleen maar positieve geluiden.”

Cathy Jacob, Museum Boijmans van Beuningen: „De Museumnacht oude stijl was het slachtoffer van zijn eigen succes. Een groots overkoepelend programma met veel extra kosten waarvoor we zwaar moesten dokken. De stichting was niet meer een vertegenwoordiging van de musea. Nu regelen we het met een kleine stuurgroep. Superefficiënt en voor een kwart van de kosten.”