Vermiste Nederlanders ongedeerd aangetroffen in Noorse bergen

Noorse reddingswerkers troffen de Nederlanders ongedeerd aan bij de berg Vulustrupen.

iStock

De dertien Nederlanders die vermist waren in de Noorse bergen zijn ongedeerd aangetroffen. De Noorse politie vond de groep nabij de berg Vulustrupen. De Nederlanders zullen nu worden geëvacueerd.

Twitter avatar OPSGudbrandsdal OPS Gudbrandsdal Da er alle 13 nederlenderne og redningsmannskaper nede fra Vulustrupen… https://t.co/NZM2hleLjh
Twitter avatar RodeKruis Rode Kruis De Nederlanders in #Noorwegen zijn in goede gezondheid en worden geëvacueerd naar #Grotli. Ze werden door het Noorse Rode Kruis gevonden.

Het is nog niet duidelijk waarom de Nederlanders vanochtend meerdere noodoproepen verstuurden via een satelliettelefoon. Het Noorse Rode Kruis startte daarop een reddingsoperatie met 25 mensen, sneeuwscooters, honden en een rupsvoertuig. Daarmee gingen de reddingswerkers op weg naar de locatie van het laatste noodsignaal. Daar is de groep gevonden.

Weinig ervaring

De Nederlanders trokken sinds zondag op sneeuwschoenen van hut naar hut door de bergen. Twee van de Nederlanders zouden ervaring hebben met dit soort reizen en de organisatie zou de trip goed hebben voorbereid. Dat zei Hendrika van Harten, die hoteleigenaar is in een dorp waar de Nederlanders de afgelopen dagen overnachtten, tegenover BNR Nieuwsradio. De overige wandelaars zouden “jongelui” zijn “die nog nooit echt op sneeuwschoenen hadden gelopen”. Volgens de Noorse politie zijn de Nederlanders tussen de 25 en 40 jaar oud.

Van Harten vermoedt dat de Nederlanders de zwaarte van de reis onderschat hebben. De hoteleigenaar weet niet waar uit Nederland de toeristen afkomstig zijn. Volgens Van Harten beschikken de Nederlanders over goede plattegronden.

Slecht weer

De kans is groot dat het slechte weer een rol heeft gespeeld in de vermissing van de Nederlanders. Donderdagnacht viel er meer dan dertig centimeter sneeuw. Dat bemoeilijkte de reddingsoperatie, onder meer vanwege lawinegevaar. Ook konden er geen helikopters worden ingezet vanwege het slechte weer. Op dit moment vriest het drie graden in de regio.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft de Noorse autoriteiten bedankt voor hun goede werk.

Twitter avatar MinBZ Ministerie van BZ #Koenders: ‘Opgelucht dat de 13 Nederlanders ongedeerd zijn teruggevonden. Ik wil de Noren hartelijk danken voor snelle en kundige inzet.’