Zeebiologie Muntsauswormen kolken graag rond

Nigel Franks / University of Bristol

Aan de Franse en Britse Kanaalkusten, en alleen daar, zwemmen deze groene ‘mint sauce worms’. De muntsauswormen (Symsagittifera roscoffensis) zijn simpele beestjes van maar 1,5 millimeter lang, die leven als planten. Ze eten niet: al hun energie wordt geleverd door de groene algen die ze als larve inslikken. Ze hebben geen hersens, maar dat betekent niet dat ze lukraak rondzwemmen. Als het druk wordt, vormen ze kolken, zo ontdekte een team van Nigel Franks (University of Bristol) en Ana Sendova Franks (University of the West of England). De wormen lijken dat expres te doen om zich te verzamelen in matten langs het strand, om zon te vangen zonder weg te spoelen (Proceedings B, 24 februari). Het echtpaar Franks hoopt dat de wormen een model kunnen worden voor andere kolkende dierenzwermen. (NRC)