Wenen opent verzet tegen Berlijn

Oostenrijk en de Balkanlanden gaan migranten weren. Ze schuiven het probleem naar Griekenland.

Oostenrijkse minister Kurz. Foto AP

‘We moeten de instroom van migranten sterk reduceren.” Negen ministers van Binnen- en Buitenlandse Zaken uit landen langs de West-Balkanroute maakten gisteren op een conferentie in Wenen duidelijk dat ze de instroom niet meer aankunnen. Die boodschap was aan één adres gericht: Duitsland, dat niet uitgenodigd was.

De gezamenlijke maatregelen van de in Wenen aanwezige landen zijn gericht op het weren van alle migranten die niet uit oorlogsgebieden Syrië en Irak komen. Daardoor zullen meer migranten stranden in Griekenland, dat niet bij het overleg was.

Donderdag wil Oostenrijk de gemaakte afspraken overbrengen aan de 28 ministers van Justitie en ministers van Binnenlandse zaken, die in Brussel vergaderen.

Het is de eerste keer dat zo’n grote alliantie van direct betrokken landen het Duitse beleid in de vluchtelingencrisis – het herverdelen van migranten – zo afvalt. De woensdag in Wenen aanwezige groep omvatte EU-landen, Schengenlanden en landen die lid zijn van geen van beide.

Oostenrijk liep lang in de Duitse pas, en organiseert nu het verzet. Onlangs besloot Wenen nog maar 80 asielzoekers per dag op te nemen. Aan de Oostenrijkse zuidgrenzen wordt streng gecontroleerd, wat opstoppingen veroorzaakt tot in Griekenland. Berlijn heeft dit bekritiseerd omdat het Schengenregels schendt, maar weert zelf steeds meer mensen aan de grens.

Deelnemende landen aan de conferentie:

De Oostenrijkse minister Sebastian Kurz zei gisteren:

„We kunnen niet iedereen opvangen. Zolang er geen Europese oplossing is, waar we vóór zijn, nemen we zelf maatregelen. Vluchtelingen die bescherming nodig hebben, helpen we. De rest moet terug. Dat moeten ze weten.”

Oostenrijk vreest dat de Balkan instabiel wordt en wil hier middels de alliantie greep op houden. Wenen stuurt extra politie naar Macedonië. De Macedonische minister Nikola Poposki zei dat er nu twee stromen door zijn land gaan: één noordwaarts en één zuidwaarts, van afgewezen migranten. Griekenland noemde de bijeenkomst „een putsch”. Volgens Kurz „gaat het niet om een zitje aan tafel, maar dat je goede wil toont.”

    • Caroline de Gruyter