Wat is er aan de hand in Brabant?

Met drugs is ook het geweld naar het zuiden gekomen.

In West-Brabant werden in 2015 de meeste moorden van Nederland gepleegd. Zeventien stuks, twee meer dan in Amsterdam.

De politie schat de jaarlijkse omzet van de Brabantse wiethandel alleen al op zo’n 1 miljard euro. Het zou gaan om circa 6.000 kwekerijen die samen zo’n 340.000 kilo wiet zouden produceren.

De drugshandel is in het zuiden van Nederland uitgegroeid tot een ware industrietak. Al enkele jaren is de oprukkende georganiseerde criminaliteit een doorn in het oog van de Brabantse politie, justitie en gemeentebesturen.

De drugshandel zorgt niet alleen voor enorme illegale winsten, maar brengt ook geweld naar de provincie. Zes burgemeesters uit West-Brabant waarschuwden vorige maand in NRC dat mede dankzij concurrentie in de drugshandel criminelen in de provincie veel gemakkelijker naar de wapens grijpen.

Om de overlast van wietplantages, drugslabs en gerelateerde geweldsdelicten terug te dringen is de Taskforce georganiseerde misdaad Brabant-Zeeland in het leven geroepen.

Dit is een samenwerkingsverband van Belastingdienst, gemeenten, OM en politie. Eind 2014 werden 125 extra politiemedewerkers vrijgemaakt om de georganiseerde criminaliteit in Zuid-Nederland aan te pakken.

De Taskforce richt zich op de misdaad rond hennep, synthetische drugs en motorclubs. Door criminelen die zogenaamd van een uitkering leven maar intussen in een Lamborghini rijden, hun auto en hun cash af te pakken. Door hennepstekkers, growshops, elektriciens, foute laboranten of transporteurs en leveranciers van chemicaliën voor synthetische drugs aan te pakken.

Deze week legde de politie beslag op 69 panden in onder meer Eindhoven en Helmond in een witwasonderzoek. De hoofdverdachte (42), de bezitter van de panden, is de oud-eigenaar van coffeeshopketen Grasshopper uit de regio.