VN: Grote problemen bij voedseldropping boven Syrië

Door de harde wind gingen een aantal parachutes niet open en aantal pallets belandde in ‘niemandsland’.

Foot Amer Almohibany/ AFP ALMOHIBANY

De ongeveer 200.000 inwoners van de oost-Syrische stad Deir-ez-Zor, belegerd door Islamitische Staat, blijven voorlopig verstoken van voedsel. De VN-voedselorganisatie WFP meldde woensdag dat de dropping van 21 ton aan hulpgoederen volgens plan was verlopen, maar dat blijkt toch niet zo te zijn.

Van de 21 pallets die via parachutes naar beneden kwamen zijn vier beschadigd; zeven zijn geland in een strook ‘niemandsland’; en van tien pallets is nog onduidelijk waar ze terecht zijn gekomen. Dat meldt Bettina Luescher van World Food Programme (de voedselhulporganisatie van de VN) aan persbureau Reuters.

Aantal parachutes gingen niet open

Het is voor het eerst dat de VN-voedselorganistie via de lucht hulpgoederen heeft gedropt, zo laat Luescher weten.

“Wij hebben nooit eerder op grote hoogte goederen gedropt in Syrië. Er stond een harde wind, daardoor gingen een aantal parachutes niet open.”

WFP wil het nog eens proberen. Internationale hulporganisaties hebben geen directe toegang tot verschillende belegerde Syrische gebieden. Doordat er continu onderhandeld moet worden met de verschillende strijdende partijen duurt het erg lang om te steden te bereiken. Dat liet het Rode Kruis weten toen ze vorig week hulpgoederen brachten naar vijf belegerde steden.

Bombardementen in Syrië gaan onverminderd door

Jan Egeland, voorzitter van een humanitaire taskforce, wil dat de internationale gemeenschap zo snel mogelijk werk maakt van een wapenstilstand zodat de Verenigde Naties hulpgoederen kunnen leveren. Ongeveer 480.000 Syriërs leven in belegerde steden, zo liet hij weten. Hulporganisaties willen het oostelijke disctrict Ghoutha bij Damascus en de omgeving van Allepo en Homs van hulpgoederen voorzien.

Op 13 februari kondigde de Verenigde Staten en Rusland aan dat ze komende zaterdag “de vijandelijkheden” gaan staken, zodat de hulpverlening op gang kan komen. Tot die tijd wordt er nog hevig gevochten in- en gebombardeerd boven- Syrië.

Zo heeft de Russische luchtmacht op donderdag rebellengebied in Noordwest-Syrië gebombardemeerd, tegelijkertijd probeert het Syrische leger meer gebied te veroveren vlakbij de Turkse grens. In Daraya, een strategische voorstad van Damascus zijn volgens activisten, zo meldt AP, talloze barrel bombs (vaten vol met explosieven en schroot) uit helikopters gegooid. Grote delen van Daraya zijn verwoest, de rookpluimen zijn in de Syrische hoofdstad te zien.