Vluchtelingenkamp bij Calais mag deels worden ontruimd

In het provisorische vluchtelingenkamp leven duizenden migranten die naar het Verenigd Koninkrijk willen.

Migranten in het vluchtelingenkamp Calais
Migranten in het vluchtelingenkamp Calais Foto Pascal Rossignol/ Reuters

Het vluchtelingenkamp bij het Franse Calais mag deels worden ontruimd. Dat heeft de administratieve rechtbank in Lille bepaald, zo meldt AFP. Dit betekent dat tussen de achthonderd en duizend migranten uit het zuidelijke gedeelte van het kamp naar een andere verblijfsplek moeten gaan. De Franse overheid heeft zeecontainers beschikbaar gesteld.

De ontruiming van het provisorische vluchtelingenkamp, dat in de volksmond bekend staat als de ‘jungle’, zou eigenlijk afgelopen dinsdag plaatsvinden, maar dit werd uitgesteld nadat humanitaire organisaties naar de rechter waren gestapt. De autoriteiten van het betrokken departement Pas-de-Calais beklemtoonden dat er geen geweld wordt gebruikt bij de ontruiming. Verder liet de rechter weten dat een aantal sociale ontmoetingsruimten in het kamp, zoals een school, kerk of moskee, met rust moeten worden gelaten.

Grootste krottenwijk van Europa

Naar schatting verblijven er vierduizend migranten in Calais; allen willen zo snel mogelijk de oversteek maken naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens NRC-correspondent Peter Vermaas zijn nog niet alle inwoners van het kamp op de hoogte van de uitspraak van de rechter.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Rechter stemt in met halvering ‘jungle’ van Calais. Hier in de modder is nog niet iedereen op de hoogte.

In oktober kondigde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve al aan om het kamp flink te willen inkrimpen tot maximaal tweeduizend mensen. De grootste krottenwijk van Europa bezorgt de Franse overheid al lange tijd kopzorgen.

Eind januari werd bekend dat vijf mensen besmet waren geraakt met mazelen. Daarna begonnen de Franse gezondheidsdiensten met een vaccinatieprogramma in het kamp. Verder klaagt de transportsector al geruime tijd over de chaos rond Calais; migranten snijden het dekzeil van vrachtwagens open en proberen op die manier mee te reizen naar het Verenigd Koninkrijk.

Verscherpte grenscontrole Frans-Belgische grensstreek

België vreest dat de gedeeltelijke sluiting van Calais ervoor zorgt dat vele migranten naar West-Vlaanderen trekken. Reden voor Jan Jambon, de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, om verscherpte grenscontroles in te voeren.

Sinds afgelopen maandag wordt het verkeer aan de kust van de Frans-Belgische grensstreek systematisch tegengehouden en – wagen voor wagen – gecontroleerd. In de afgelopen dagen werden al ruim honderd illegale migranten tegengehouden. Jambon heeft voor deze aanpak een verzoek ingediend bij de Europese Commissie.