Houd de boekendief

Ouders, leerkrachten en bibliothecarissen moeten stoppen met het illegaal verspreiden van (prenten)boeken. Betaal schrijvers voor hun werk, betoogt kinderboekenschrijfster Rian Visser.

Illustratie Hajo

Beste schrijvers, journalisten, filmmakers en muzikanten die graag mooie dingen maken en daarvan proberen te leven: weet u dat de meeste mensen denken dat uw werk gratis is? Zonder waarde? Ik zou bijna zeggen: waardeloos?

Ik ben kinderboekenschrijver en mensen vertellen mij regelmatig dat ze mijn boeken, of die van collegaschrijvers, gratis verkregen hebben. Ik wil u vertellen hoe dat voelt. Stel, je bent bakker en er komt iemand in jouw winkel die zegt: ‘Ik wil jouw brood, maar ik hoef het helemaal niet te kopen. Ik weet hoe ik in jouw winkel kan inbreken, dus ik pak het gewoon. Jij kunt echt heel goed brood bakken. Dat wil ik graag even tegen je zeggen.’ 

Dit overkomt mij en andere schrijvers regelmatig. Op schoolbezoek hoor ik van een jongen: „Mijn vader zet voor mij alle luisterboeken van De Grijze Jager op een cd!” Een andere jongen: „Mijn moeder heeft duizend e-boeken op een stick!” Dan knik ik, omdat lezen voor kinderen van groot belang is voor de taalvaardigheid en woordenschat. Moet ik deze kinderen aanspreken op de diefstal van hun ouders?

Kinderen met een taalachterstand laat ik vaak prentenboek-apps zien, omdat de animaties het verhaalbegrip versterken. Ik heb een paar gratis apps om uit te proberen, de rest is betaald. „Geen probleem, mevrouw”, zegt een meisje. „Mijn vader kan alle apps gratis op mijn iPad zetten!” Geen moment realiseert zo’n meisje zich dat boeken – papier of digitaal – door iemand zijn gemaakt, die daar iets mee wil verdienen. Wanneer ik er meer van wil weten, geeft de leerkracht mij behulpzaam de naam van een website door.

Op deze website zie ik verontwaardigde reacties van gebruikers die het niet lukte om iets te downloaden: „Help mij!”

Ik heb nog geen leerkracht meegemaakt die kinderen lesgeeft in auteursrechten. Integendeel, leerkrachten, ouders en bibliothecarissen verspreiden soms zelf illegaal materiaal. Ze lezen een prentenboek voor, filmen de plaatjes en publiceren dit op YouTube of delen het via Dropbox of Facebook. Geloven mensen dat ze recht hebben op gratis boeken? Toen ik een lite-versie uitbracht van een digitaal prentenboek met daarin alleen de eerste pagina’s, kreeg ik boze reacties dat dit niet het hele boek was. „Oplichterij! Voor het hele boek moet je betalen!”

Ook ouders reageren verontwaardigd wanneer ik ze op mijn gratis prentenboekapp wijs: „Dat is maar één app.” „Dat klopt, de rest is betaald”, antwoord ik.

Gelukkig hebben we de Openbare Bibliotheek, waar kinderen gratis boeken kunnen lenen. Hier kan ik ouders en kinderen met een gerust hart naartoe verwijzen, want voor het uitlenen van deze boeken krijgen de schrijvers een vergoeding. Stichting Leenrecht int deze vergoeding bij de Openbare Bibliotheek en betaalt de auteurs, illustratoren, vertalers en uitgevers voor het uitlenen van hun werken.

Helaas sluiten steeds meer gemeenten, gedwongen door bezuinigingen, hun bibliotheekfilialen en brengen de collecties in scholen onder. Leerlingen mogen de boeken vaak ook mee naar huis nemen en zo delen de scholen gratis boeken uit. Maar ze doen dit bijna allemaal zonder de makers te betalen. Educatieve instellingen, zoals basisscholen, middelbare scholen en universiteiten, zijn namelijk vrijgesteld van het betalen van uitleenvergoeding. Vroeger was dit een relatief kleine schadepost voor de makers, maar op het ogenblik zijn al 2.500 basisscholen aangesloten bij de Bibliotheek op School, die samen rond de twintig miljoen boeken uitlenen. Daarnaast is de afgelopen tien jaar het aantal bibliotheekorganisaties gehalveerd en zijn 300 vestigingen gesloten. Omdat de overheid de plicht heeft om alle mensen toegang te geven tot het lenen van boeken en er niet meer in alle gemeenten een bibliotheekgebouw is, heeft zij een platform voor het uitlenen van e-boeken ontwikkeld. Maar een goede uitleenvergoeding voor e-boeken is er helaas nog niet. De vereniging Openbare Bibliotheken schrijft op haar website: ‘Auteursrecht belemmert bibliotheek in wettelijke taken.’ Laten we vooral niet vergeten dat dankzij het auteursrecht de bibliotheken onze boeken mogen uitlenen.

De Vereniging van Letterkundigen (VvL) luidt daarom namens alle schrijvers en vertalers de noodklok. Onze boeken zijn publiek bezit. Iedereen mag ze lezen en ze omarmen. Geen enkele schrijver wil zijn boek aan lezers verbieden. Tegelijkertijd zijn onze boeken ons creatief eigendom en wij willen hiervoor betaald worden.

Diefstal van boeken moet stoppen. De overheid moet met goede regelgeving komen voor het uitlenen van e-boeken. En ik zou graag een voorlichtingscampagne willen over auteursrechten, zodat kinderen en volwassenen leren dat je voor een boek gewoon betaalt.