EU-hof: voor arbeidsmigrant uit andere lidstaat geen uitkering na aankomst

Lidstaten van de Europese Unie mogen sociale uitkeringen weigeren aan vreemdelingen uit andere EU-landen in de eerste drie maanden van hun verblijf. Dit heeft het Hof van Justitie van de EU in Luxemburg donderdag bepaald. De zaak ging over een geschil tussen het arbeidsbureau van Gelsenkirchen en een Spaanse immigrant. De Spanjaard was zijn vrouw achterna gereisd, die al werkte in Duitsland. Hij vroeg een uitkering aan, maar het arbeidsbureau wees het verzoek af. Volgens het Hof was dit terecht. Lidstaten mogen van migranten uit andere EU-landen niet eisen dat zij de eerste drie maanden na aankomst een baan hebben. Dan mag ook niet van de lidstaten gevraagd worden om uitkeringen te verstrekken, zo stelt het hof op basis van het EU-recht. (NRC)