350 banen weg door sluiting slachterij Hilckmann

De bedrijven kregen de vergunning niet, omdat er twee diersoorten werden geslacht.

Foto Sander Koning / ANP

De Nijmeegse vleesverwerker Hilckmann en Slachthuis Nijmegen stoppen. Het is hen niet gelukt om een vergunning te krijgen om te exporteren naar China. De ongeveer 350 werknemers van de bedrijven komen op straat te staan.

De vergunning om naar China te exporteren was volgens een woordvoerder van vleesverwerker Hilckmann nodig om de bedrijven draaiende te houden. In het verleden, was een dergelijk certificaat niet per se nodig, omdat bedrijven via Hongkong naar China konden exporteren. Maar volgens de woordvoerder van Hilckmann zijn de traditionele afvoerkanalen ernstig beperkt, doordat China de regels aangescherpt heeft.

De bedrijven kregen de certificaten niet, omdat in het slachthuis in Nijmegen twee diersoorten werden geslacht. De bedrijven lieten daarop iemand uit China komen om de regelgeving te bekijken en te vertalen. Volgens de woordvoerder van Hilckmann blijkt daaruit dat de grond waarop het certificaat afgewezen is, niet klopte.

Het bedrijf wachtte sinds oktober 2015 alsnog op goedkeuring, maar tevergeefs. Inmiddels worden er zulke grote verliezen geleden, dat de bedrijven er zelf voor hebben gekozen om te stoppen. Omroep Gelderland schrijft dat Hilckmann een van de grootste particuliere slachterijen van Nederland was met een capaciteit tot 25.000 varkens en 1200 runderen per week.

Verhuizing

Hilckmann en Slachthuis Nijmegen waren bezig met een verhuizing naar het Brabantse Haps. De provincie Gelderland stak daarvoor 4,5 miljoen euro in het bedrijf en de gemeente Nijmegen kocht de grond van de bedrijven voor 25 miljoen euro.

    • Maarten Back