Senaat Italië voor geregistreerd partnerschap homo’s

Daarmee is het wetvoorstel echter nog niet aangenomen. Het Lagerhuis moet er nog over stemmen.

De Italiaanse senaat tijdens het debat over een wetsvoorstel over geregistreerd partnerschap.
De Italiaanse senaat tijdens het debat over een wetsvoorstel over geregistreerd partnerschap. Foto Filippo Monteforte

De Italiaanse senaat heeft donderdag bij meerderheid ingestemd met een wetsvoorstel om geregistreerd partnerschap voor homokoppels mogelijk te maken. De regering van Matteo Renzi liet het op een vertrouwensstemming aankomen om het voorstel door het Hogerhuis te krijgen. Daarbij legde de premier het lot van de regering in handen van de senaat. Uiteindelijk stemden 173 politici voor het wetsvoorstel en 71 tegen, meldt persbureau AFP.

Democraat Renzi moest onder druk van extreem-rechts en de katholieke kerk de afgelopen dagen een knieval maken om zijn plan veilig te stellen. Een fel bestreden clausule die het adopteren van elkaars biologische kinderen door homo’s mogelijk maakt, werd geschrapt. Tot grote onvrede van de Italiaanse homogemeenschap.

Voorstel nog niet aangenomen

Met een meerderheid voor het wetsontwerp in de senaat is het plan echter nog niet volledig aangenomen. Het Lagerhuis moet er ook nog over stemmen. Renzi noemde de uitslag van de stemming desalniettemin “historisch”.

Homorechtenorganisaties reageren echter ontevreden omdat de adoptiepassage sneuvelde. “We zijn woedend en teleurgesteld”, zegt Marilena Grassadonia, voorzitter van de Italiaanse divisie van belangenvereniging Rainbow Families:

“We kunnen niet geloven dat in 2016 in een land als Italië, dat zo trots is onderdeel te zijn van Europa, het mogelijk is om een wetsontwerp op te stellen zonder te denken aan de kinderen van homokoppels die als Italiaanse burgers beschermd zouden moeten worden.”

Met de laatste opmerking verwijst Grassadonia maar de nu nog bestaande situatie in Italië. Als twee mannen beiden een eicel van dezelfde donor bevruchten en de kinderen bij dezelfde draagmoeder in de baarmoeder hebben gezeten, zijn ze officieel geen familie van elkaar. Dat brengt allerlei nadelen met zich mee, schreef NRC-journalist Maartje Somers eerder:

“Wie officieel geen familie is, kan een oudergesprek op school geweigerd worden, of mag niet binnen op de intensive care.”

Europees Hof voor de Rechten van de Mens

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens tikte Italië vorig jaar op de vingers nadat drie homokoppels een zaak hadden aangespannen wagens het gebrek aan regeling van homorechten. Het katholieke land is daarmee de enige binnen de Europese Unie. Zelfs het zwaar katholieke Ierland legaliseerde vorig jaar via een referendum het homohuwelijk.

De afgelopen tijd vonden er in Italië verschillende protesten plaats, zowel door voor- als tegenstanders van het plan. Ook in de senaat zijn felle tegenstanders te vinden. Van de zesduizend amendementen die in het nationale parlement op het wetsvoorstel zijn ingediend, komen er vijfduizend van de recht-populistische partij Lega Nord van Matteo Salvini.