Orbán zet referendumwapen in

Premier wil zegen Hongaren in zijn verzet tegen vluchtelingenquota. Het kan de sfeer in Europa verder doen omslaan.

Foto ANP

Hongarije gaat een referendum houden over de door Duitsland aangestuurde plannen om vluchtelingen te verdelen over de Europese Unie volgens verplichte quota. Dat meldde premier Viktor Orbán woensdag. De referendumvraag wordt: „Wilt u dat de Europese Unie de verplichte vestiging van niet-Hongaarse burgers voorschrijft in Hongarije, zelfs zonder de instemming van het parlement?”

De regering van Orbán had al eerder een rechtszaak aangespannen bij het Europese Hof voor Justitie tegen afspraken om zo’n 160.000 vluchtelingen te verdelen over de EU en wil geen deel uitmaken van nieuwe Duitse plannen om 250.000 mensen per jaar vanuit Turkije naar verschillende EU-lidstaten te brengen.

Met het referendum reageert Orbán nu naar eigen zeggen op „het publieke sentiment”. „Wij Hongaren denken dat de introductie voor hervestigingsquota voor migranten zonder de steun van het volk gelijkstaat aan machtsmisbruik.”

Afleidingsmanoeuvre

Critici zien in de beslissing een poging van Orbán om zijn populariteit te consolideren en de aandacht af te leiden van de aanhoudende kritiek op andere problemen, zoals het falende onderwijssysteem en gezondheidszorg.

Sinds de autoritaire premier vorig jaar de migranten die langs Hongarije naar West-Europa trokken, afschrikte met een grensmuur en een draconische detentiepolitiek, is zijn binnenlandse aanzien gestegen.

Een gunstige referendumuitslag zou Orbán ook kunnen sterken in zijn strijd met Berlijn en Brussel. Indien het referenduminitiatief navolging krijgt, kan dat de sfeer in de EU nog verder doen omslaan ten gunste van de Hongaarse standpunten. Een dergelijk referendum „maakt deel uit van de Europese politiek”, verklaarde Orbán woensdag. „We kunnen het anderen warm aanbevelen.”

    • Roeland Termote