Onrust thuiszorg groeit, gemeentehuizen bezet

Er komt geen landelijke oplossing voor contracten van TSN Thuiszorg. Meer gemeentehuizen zijn bezet.

De meeste banen van TSN, met 10.000 werknemers de grootste aanbieder van huishoudelijke hulp, gaan verloren. Onrust in de thuiszorg neemt toe en nieuwe gemeentehuizen worden bezet.

Ook is duidelijk dat er geen landelijke oplossing komt voor alle contracten van TSN Thuiszorg, dat op een faillissement afstevent. Het voorstel dat branchegenoot Buurtzorg deed aan circa 150 gemeentes, kan vooralsnog op slechts geringe belangstelling rekenen.

Grootste probleem is dat Buurtzorg, dat met kleinschalige zelfsturende teams werkt, een eenmalige steun van 6 miljoen wil hebben. De meeste gemeenten zien dat om uiteenlopende redenen niet zitten.

Gevolg is dat de hulp aan 40.000 ouderen en gehandicapten en de banen van 10.000 werknemers van marktleider TSN drie maanden na de aanvraag van surseance nog steeds onzeker zijn.

Veruit de meeste gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de inkoop van huishoudelijke hulp, proberen op eigen kracht een oplossing te vinden. Dat betekent in veel gevallen dat de bestaande contracten door lokale concurrenten worden overgenomen zonder baan- of loongaranties voor de medewerkers van TSN Thuiszorg.

„Er zullen vacatures komen bij organisaties die de contracten overnemen. Daar kunnen TSN-medewerkers op solliciteren”, licht een woordvoerder van de gemeente Winterswijk bijvoorbeeld toe.

Het blijken vooral juridische drempels die een landelijke oplossing onmogelijk maken. In veel contracten die gemeentes afsloten met TSN staat dat andere concurrerende aanbieders voorrang hebben, mocht een contract opnieuw aanbesteed worden. Daar had de gemeente Winterswijk bijvoorbeeld ook mee te maken.

Maar meest heikele punt blijkt de 6 miljoen euro eenmalige steun die Buurtzorg-oprichter Jos de Blok vraagt om de contracten over te nemen. De gemeente Utrecht wenst daarom geen zaken te doen met Buurtzorg. De gemeente Emmen, een van de grootste opdrachtgevers van TSN Thuiszorg, ziet om dezelfde reden af van een deal met Buurtzorg. Emmen heeft de huishoudelijke hulpen bij een andere partij ondergebracht die niet drie ton extra vergoeding nodig heeft, liet de gemeente woensdag weten.

Indicatie

De gemeenten Enschede en Amersfoort, ook twee grote opdrachtgevers, willen weliswaar op het voorstel van Buurtzorg ingaan maar weigeren de eenmalige subsidie aan de zorginstelling te betalen. Amersfoort stelt dat een tussentijdse wijziging van de contracten op basis van het gelijkheidsbeginsel niet is toegestaan. Met een extra financiële steun zouden andere branchegenoten benadeeld worden.

Volgens Aalten, Winterswijk en Oost-Gelre zou de extra subsidie betekenen dat zij aan staatssteun zouden doen. „Dat is in dit geval niet toegestaan en belangrijker: wij vinden dit ook niet fair ten opzichte van de andere zorgaanbieders die wij gecontracteerd hebben.”

Buurtzorg zal naar verwachting deze donderdag een indicatie geven hoeveel gemeenten op haar voorstel willen ingaan. Eerder liet Jos de Blok weten te verwachten dat zijn organisatie maximaal 40 procent van banen van TSN zal overnemen.

    • Jeroen Wester