Beleggers: Versterk macht minderheidsaandeelhouders

TenCate werd recent overgenomen door een consortium onder leiding van private-equityfonds Gilde. De manier waarop dat gebeurde, baart de drie partijen in Amsterdam ernstige zorgen. Foto ANP

TenCate werd recent overgenomen door een consortium onder leiding van private-equityfonds Gilde. De manier waarop dat gebeurde, baart de drie partijen in Amsterdam ernstige zorgen. Foto ANP

De positie van minderheidsaandeelhouders moet wettelijk worden versterkt. Het bod van overnamekandidaten zou pas gelden indien 80 procent van de aandelen is aangemeld. Momenteel ligt die grens nog op 50,01 procent.

Daarvoor pleiten de grootste pensioenbeheerder van Nederland APG, zakenbank en vermogensbeheerder Kempen & Co en belangenorganisatie van 70 institutionele beleggers Eumedion in een gezamenlijk gesprek met NRC. De drie partijen vertegenwoordigen ruim 4.000 miljard euro aan beleggingen. Ze hebben een vieze smaak in de mond van de recente overname van textiel- en kunstgrasfabrikant TenCate. Daarbij werden minderheidsaandeelhouders in hun ogen te makkelijk ‘verplicht’ in te stemmen met een te laag bod.

Formeel kunnen aandeelhouders pas worden ‘afgezet’ door een nieuwe eigenaar als die 95 procent van de aandelen in handen heeft. De praktijk is volgens de drie dat dit al bij veel lagere percentages gebeurt door gebruik te maken van ongeoorloofde juridische constructies. Volgens Eumedion werd bij vijf van de 24 overnames van Nederlandse beursbedrijven sinds 2009 slecht omgesprongen met de rechten van minderheidsaandeelhouders.

Lees het achtergrondverhaal: ‘Minderheidsaandeel wordt weggedrukt’