Onbevreesd PSV wint met 0-0

Na alle voorpret volgde een duel waarin PSV zich kranig verweerde tegen Atlético (0-0). De kwartfinale blijft in zicht.

Marco van Ginkel speelde woensdag zijn eerste wedstrijd in de Champions Leage voor PSV. Hij werd in januari gehuurd van Chelsea.
Marco van Ginkel speelde woensdag zijn eerste wedstrijd in de Champions Leage voor PSV. Hij werd in januari gehuurd van Chelsea. Foto Emmanuel Dunand/AFP

Op de avond dat de lichtstad glom van erkenning en blijdschap, hield PSV tegen Atlético Madrid onbevreesd het hoofd overeind. Deelnemen aan de Champions League was al mooi. Serieus meedoen nog veel mooier, nu de club na de 0-0 van woensdagavond nog altijd zicht heeft op de kwartfinales van de Champions League.

In vele opzichten was de wedstrijd aantrekkelijk. Niet in de laatste plaats door alle voorpret, dankzij alle wetenswaardigheden die werden opgediept. Dat de volledig in het zwart gehulde Atlético-trainer Diego Simeone bekend staat als ‘El Cholo’, een flatteuze benaming voor een schurk, en dat zijn ploeg daarvan een afspiegeling was. Struikrovers werden ze genoemd. Loerend op een kans en ongenadig als dat beslissende moment zich zou aandienen. Waarbij zelfs zijn culinaire voorkeur aan bod kwam. Oud-ploeggenoot Kiki Musampa zei in Metro dat er geen grotere barbecueliefhebber bestond dan Simeone en dat hij het liefst zo groot mogelijke Argentijnse steaks grilt die hij geregeld verorbert in gezelschap van Diego Maradona.

Het had ook wat aandoenlijks dat enkele fans van PSV dinsdag in het holst van de nacht naar het hotel van Atlético togen om daar met vuurwerkbommen de opponent uit hun slaap te halen. De spelers sliepen erdoorheen, zei de persman van de Spaanse club. De trainer boos? „No, no, no, no.” Of het speldenprikje bijdroeg aan de 0-0 weet je nooit, maar feit is dat Atlético na vier minuten doelman Jeroen Zoet passeerde en Jeffrey Bruma de 0-1 voorkwam met een redding op de lijn.

Het was alweer negen jaar geleden dat een Nederlandse club, toen ook PSV, in de achtste finales speelde. De wedstrijd van woensdag werd in 92 landen live uitgezonden. Ideale profilering volgens sportmarketeers, nu PSV op zoek is naar een hoofdsponsor. Daarnaast zijn er nog de verdiensten van een mogelijke plek in de kwartfinale: 6 miljoen euro. Bovenop de 22,5 miljoen die PSV al verdiende in de groepsfase, met overwinningen op CSKA Moskou, Manchester United en VfL Wolfsburg.

Met Guardado is er rust

Dat PSV zich staande hield, stond niet los van de terugkeer van Andrés Guardado, die er sinds begin februari uit lag met een hamstringblessure. Gelet op de vaardigheid waarmee hij het spel verdeelde is het logisch dat zelfs de vaagste nieuwsberichten over zijn herstel (‘Guardado liep vandaag rondjes’) een heilzame werking hadden in Eindhoven. Zonder hem is PSV al sterk, maar met Guardado is er de rust die er nodig is tegen een topclub als Atlético. Zij die voor hem staan voelen zich gedekt, degenen achter hem beschermd.

Credits ook voor technisch manager Marcel Brands, die de dure Mexicaan verleidde om in de eredivisie te spelen. Brands beleeft zijn hoogtijdagen met renderende aanwinsten. Davy Pröpper was de blikvanger op het middenveld, winterversterking Marco van Ginkel bleek naadloos in te passen en Héctor Moreno bewaakte met zijn leven de poort naar het doel. Eén smet: Adam Maher zat woensdag op de tribune, de speler met een jaarsalaris van bijna een miljoen. Verspilde euro’s.

Ondertussen was de kans nog altijd groot dat Atlético PSV zou overklassen. De ploeg heeft veel meer ervaring op topniveau, met onder meer een plek in de Champions League-finale van 2014. Bij PSV mag Jetro Willems een goudhaantje zijn, maar Champions League speelde hij nooit, mede door blessures. Zijn vuurdoop? Dikke voldoende. Zoals Willems zijn opponenten klem zet met zijn kont: intrigerend, en al net zo handig.

Rood, maar PSV bleef overeind

Toch voelde trainer Phillip Cocu zich na een uur genoodzaakt zijn defensie te versterken door een aanvaller te wisselen voor een verdediger. De muur leek ondoordringbaar, totdat de Uruguayaanse aanvaller Pereiro twintig minuten voor tijd een rode kaart kreeg. Hij botste onnodig hard op zijn landgenoot Diego Godin. En die deed precies wat zijn trainer in 1998 deed bij Arthur Numan in de kwartfinale van het WK: ernstige pijn veinzen. Numan eraf met twee keer geel, Pereiro idem.

Gevolgen had zijn rode kaart niet. PSV bleef overeind in een resterend tijdsbestek dat wel twee keer zo lang leek. Heerlijk die spanning, ook dat hoort bij Champions League. De return is over drie weken.

    • Fabian van der Poll