Octrooibureau wil onderzoek naar bestuursstijl president

De ‘autoritaire’ bestuursstijl van de president heeft volgens de bonden geleid tot spanningen en zelfs enkele zelfmoorden onder werknemers.

Foto: Gerrit de Heus

De slepende crisis bij het Europees Octrooibureau (EOB) lijkt zich tegen zijn bekritiseerde president, de Fransman Benoît Battistelli, te keren. Het hoogste orgaan van het bureau, de beheersraad die de 38 lidstaten vertegenwoordigt, wil een extern onderzoek naar strafmaatregelen die Battistelli (65) tegen vakbondsleden heeft genomen.

Het is een verrassende wending in de strijd tussen het bureau, dat Europese patenten verleent en onder meer in Rijswijk is gevestigd, en de bonden. De ‘autoritaire’ bestuursstijl van Battistelli en de werkdruk hebben tot spanningen en zelfs enkele zelfmoorden onder werknemers geleid, zeggen de bonden.

Battistelli op zijn beurt erkent de bonden niet, omdat het bureau als internationale organisatie niet aan nationale wetgeving zou zijn gebonden. Maar volgens de president proberen de bonden zijn hervormingen te saboteren. Enkele prominente vakbondsleden zijn geschorst en worden mogelijk ontslagen, onder wie de voorzitter van de Nederlandse tak, Elizabeth Hardon.

Ernstige zorgen over functioneren

De disciplinaire maatregelen hebben tot “zeer ernstige zorgen” over het “goede functioneren” van het bureau geleid, schrijft de voorzitter van de beheersraad, de Deen Jesper Kongstad nu in een brief. De toezichthouders hebben hier helaas “geen dialoog van betekenis” met Battistelli over kunnen voeren.

Ondanks protest van de president wil de raad dat de strafmaatregelen worden onderzocht en opgeschort. De lidstaten stemmen volgende maand over het voorstel. De brief is opmerkelijk, omdat Battistelli vorig jaar nog is herbenoemd tot 2018 door de beheersraad.

Battistelli heeft de bonden gisteren uitgenodigd voor een gesprek over “ieder onderwerp” rond werkomstandigheden. De Hoge Raad riep het bureau en de bonden vorige maand ook op tot bemiddeling.