Nationale-Nederlanden maakt miljard meer winst

De verzekeraar kreeg meer binnen en gaf minder uit. De winst kwam in 2015 uit op 1,6 miljard euro.

CEO Lard Friese.
CEO Lard Friese. Foto Koen van Weel / ANP

Nationale-Nederlanden heeft afgelopen jaar bijna een miljard euro meer winst gemaakt dan in 2014. De verzekeraar verdiende in 2015 1,6 miljard euro tegen 588 miljoen het jaar ervoor, blijkt uit de cijfers die het bedrijf donderdag heeft gepresenteerd.

De toegenomen winst is voor een belangrijk deel te danken aan de levensverzekering- en pensioentak Netherlands Life. Daar kwam met 906 miljoen zo’n 300 miljoen euro meer binnen dan een jaar eerder dankzij een hoger rendement op investeringen.

Nationale-Nederlanden wist verder de uitgaven flink terug te brengen. Deels is dat het gevolg van een verlaging van de operationele kosten, maar voor een belangrijk deel ook aan een reductie van eenmalige uitgaven. Het bedrijf spendeerde in 2014 541 miljoen euro aan het weghalen van pensioenen bij ING.

Hoewel verreweg het grootste deel van de omzet van Nationale-Nederlanden uit eigen land komt, is het bedrijf ook actief in andere Europese landen en Japan. Daar viel de winst respectievelijk 11,9 en 14,7 procent hoger uit dan in 2014.