Marijn van Kreij wint ABN AMRO Kunstprijs 2016

De ABN AMRO Kunstprijs 2016 is een stimuleringsprijs voor talentvolle kunstenaars in Nederland.

Marijn van Kreij, hier tweede van links, wint een aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars.
Marijn van Kreij, hier tweede van links, wint een aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars. ANP ROYAL IMAGES ROBIN UTRECHT

Beeldend kunstenaar Marijn van Kreij is de winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs 2016, een stimuleringsprijs voor talentvolle kunstenaars in Nederland. De prijs bestaat uit een bedrag van 10.000 euro, een tentoonstelling met publicatie in de Hermitage Amsterdam en een presentatie op het hoofdkantoor van ABN Amro. Ook zal een werk van Van Kreij worden aangekocht voor de kunstcollectie van de bank.

Marijn van Kreij (Middelrode, 1978) studeerde aan de St.Joost in Breda en de Rijksakademie. De afgelopen jaren maakte hij naam met een veelzijdig oeuvre van tekeningen en schilderingen op papier, objecten en installaties, die gaan over thema’s als authenticiteit en originaliteit. Het kopiëren van bestaande beelden speelt in zijn werk een belangrijke rol: Van Kreij werkt met fotografie en scanners, maar gebruikt ook readymades en bestaande tekstfragmenten. Zo verdubbelde hij bekende beelden van kunstenaars als Picasso of Malevitsj tot nieuwe abstracte composities. “Uiteindelijk hoop ik dat vragen over eigendom onbelangrijk worden”, aldus Van Kreij.

“Alles is afkomstig uit de wereld waarin we leven, of het nu een bestaand beeld is of een beeld in mijn hoofd.”

De jury noemt Van Kreij “een onderzoekende kunstenaar met een geheel eigen beeldtaal” en ziet hem als “een van de meest interessante en veelbelovende kunstenaars” van zijn generatie. Volgens de jury is zijn werk enerzijds sterk gevormd door de tijdsgeest, “waar middels digitale technieken het onderscheid tussen origineel en kopie niet langer bestaat en men beelden tot in het oneindige kan vermenigvuldigen”. Anderzijds is de uitvoering van zijn werk bijna ambachtelijk te noemen.

De ABN AMRO Kunstprijs wordt voor de zesde keer uitgereikt. De eerste vier edities gingen naar internationale kunstenaars in Nederland: Fahrettin Örenli (2004), Eylem Aladogan (2005), Ryan Gander (2006) en Melissa Gordon (2007). In 2015 is de ABN AMRO Kunstprijs voortgezet als stimuleringsprijs voor talent in Nederland. De vorige winnaar was Melvin Moti.