‘Kleine opvang, dat doen wij al. En dat gaat uitstekend’

Burgemeester Dominic Schrijer van Zwijndrecht vangt graag vluchtelingen op, maar wel op zijn manier: op kleine schaal.

Gemeenten, burgers én vluchtelingen vinden een kleine opvanglocatie prettiger dan een grote. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) opteerde tot nog toe voor grotere locaties, vanwege het schaalvoordeel. Burgemeesters vroegen om te mogen kiezen voor kleinschalige opvang. Het COA verklaarde woensdag dat het nu inderdaad openstaat voor kleinere opvang. Dominic Schrijer, burgemeester van Zwijndrecht, heeft er ervaring mee.

Werd Zwijndrecht gevraagd om mensen op te vangen?

„Vorig jaar oktober zaten vluchtelingen in de crisisopvang in Dordrecht. Ze hadden al op vier, vijf locaties korte tijd gezeten. Ik zei: ‘Welkom, maar maximaal 40.’ Uiteindelijk hebben we 23 mensen opgevangen.”

Hoe ving u ze op?

„Een woningbouwvereniging had tijdelijk een flat beschikbaar die dit voorjaar wordt gesloopt. We hebben de appartementen schoongemaakt en gordijnen opgehangen. We hebben gezorgd voor bedden, tafels en stoelen. Er kwamen mannen, vrouwen en kinderen, uit Syrië, Afghanistan, Eritrea, Irak en Iran.”

Is kleinschalige opvang duurder?

„Daar was ik ook even bang voor. Ik kreeg 40 euro per nacht per vluchteling van het COA, en ik had geen idee wat het zou gaan kosten. Er zat een beveiliger voor de deur in zo’n keet. En de cateraar kwam langs met eten. De beveiliger bleek al heel snel niet nodig. De buurt voelde zich op geen enkele manier bedreigd.”

En de cateraar?

„Die hebben we ook al snel vriendelijk bedankt. De vluchtelingen koken liever hun eigen eten. En het is veel goedkoper. De kosten van de catering bedroegen 20 euro per persoon per dag. We mochten de mensen geen leefgeld geven, dus we gaven huishoudgeld. Per persoon kreeg iedereen 7 euro per dag voor eten. Maar belangrijker: mensen komen in contact met Nederlanders. En ze hebben wat om handen.”

Want ze vervelen zich?

„Dat is in de grootschalige opvang het grootste probleem. Mensen hebben geen privacy, ze slapen slecht, zitten elkaar in de weg en hebben niets te doen. In Zwijndrecht konden ze tot rust komen omdat ze in een soort gezinssituatie zaten. Na alle ontberingen en traumatische ervaringen is dat erg prettig.”

Wie was aanspreekpunt?

„De eerste paar dagen was iemand van de gemeente dag en nacht bereikbaar. Vrijwilligers van de christelijke organisatie Caritas namen het al snel over. Zij zorgen voor taallessen, sportlessen en tal van uitjes.”

Zaten er ook nadelen aan?

„Eigenlijk niet. De vluchtelingen zijn kort geleden vertrokken naar een plek waar ze beginnen met de asielinterviews. Een nieuwe groep is welkom, die zullen we op dezelfde manier opvangen. Ik hoop dat andere gemeenten het overnemen. Als alle gemeenten 50 vluchtelingen opvangen, zitten we al op 20.000. Ik denk dat het draagvlak aanzienlijk zou toenemen.”

    • Sheila Kamerman