Kabinet wil geen verbod op salafistische organisaties

De organisaties worden in kaart gebracht en pas verboden als ze de wet overtreden.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA).
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA). Foto Bart Maat / ANP

Het kabinet gaat salafistische organisaties beter in kaart brengen om onwenselijk gedrag te voorkomen, maar ze worden niet verboden, zo schrijven minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA) en minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) donderdagavond in een Kamerbrief.

De organisaties kunnen pas worden verboden als zij de wet overtreden. De Tweede Kamer had het kabinet via een reeks moties gevraag om actie te ondernemen tegen de fundamentalistische stromingen binnen de islam. Het is onduidelijk hoeveel salafistische moslims er zijn in Nederland; de aantrekkingskracht groeit wel zo signaleerde de AIVD in 2014.

Salafisten mogen blijven werken voor Defensie

Gemeenten moeten steun krijgen bij de aanpak van grensoverschrijdend gedrag door salafistische organisaties, aldus het kabinet. Daarvoor wordt informatie uitgewisseld met gemeenten over ontwikkelingen binnen salafistische stromingen in het land. Ook zegt het kabinet dit thema in Europees verband te willen bespreken.

Salafisten mogen daarentegen voor Defensie blijven werken en ook wordt de geldstroom uit de Golfstaten naar salafistische organisaties niet stilgelegd. Het kabinet zet wel in op financiële transparantie van de clubs.

Bekijk de gehele Kamerbrief.

‘Kweekvijver voor extremisten’

Het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam, ligt op dit moment onder een vergrootglas. De stroming is in de ogen van een groot gedeelte in de Tweede Kamer een kweekvijver voor extremisten. Daarom vindt een Kamermeerderheid dat salafistische organisaties moeten worden verboden en gemeenten ook niet meer met hen mogen samenwerken.

Meer weten? Lees ook: Den Haag omarmt en bestrijdt omstreden salafistische moskee, over hoe de stad Den Haag samenwerkt met salafistische organisaties.

In een reportage van NRC-redacteur Andreas Kouwenhoven blijkt dat de stad Den Haag juist samenwerkt met de salafisten, zoals het moskeebestuur van de As Soennahmoskee. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen was dan ook tegenstander van een verbod.

“Stel je voor dat we zouden zeggen: wij willen niets met jullie te maken hebben. Wat zou daar het effect van zijn? (…) Dat leidt tot beeldvorming dat deze mensen apart gezet worden. Dat ze worden uitgesloten van onze samenleving. Terwijl we dat juist niet willen.”