IS-militanten doden 15 Irakezen in moskee Bagdad

Twee zelfmoordenaars hebben zich opgeblazen bij een shi’itische moskee.

Islamitische Staat verliest steeds meer terrein in Irak. In het westen voeren ze een aanval uit op Ramadi. De stad die in december werd heroverd door het Iraakse leger
Islamitische Staat verliest steeds meer terrein in Irak. In het westen voeren ze een aanval uit op Ramadi. De stad die in december werd heroverd door het Iraakse leger Foto AP

In een shi’itische moskee in de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben twee zelfmoordenaars zichzelf opgeblazen. Daarbij vielen ten minste vijftien doden en ongeveer vijfig gewonden. De aanslag is opgeëist door militanten van Islamitische Staat (IS), zo meldt Reuters.

De explosie vond plaats in het Shulaa-district in Bagdad, waar vooral shi’ieten wonen. IS pleegt vaker aanslagen op shi’itische moslims; de terroristische beweging beschouwt ze als ‘afvalligen’.

IS wordt verder teruggedrongen in Irak

Een van de zelfmoordenaars bracht zijn vest tot ontploffing in de moskee, terwijl de andere zichzelf opblies toen veiligheidstroepen bij de moskee arriveerden. Bij de explosie kwamen ook vier militairen om het leven.

De afgelopen maanden verliest IS in Irak steeds meer terrein. In december heroverde het Iraakse leger nog de strategische stad Ramadi. In het westen van Irak wordt nog wel hevig gevochten. Ook tribale soennitische stammen nemen het op tegen de terroristische beweging.

In Falluhaj, een van de grootste steden die IS in handen heeft, is de strijd gestaakt vanwege angst over het lot van ongeveer honderd gevangen genomen burgers. Zo liet Raja Barakat, een lid van de provinciale raad van Anbar waar Falluhaj zich bevindt, begin deze week weten aan persbureau AFP.

“We zijn bang dat IS een massaslachting uitvoert in de stad”.

Wanneer dat gebeurt houdt hij de Iraakse regering verantwoordelijk. Zij moeten een aanval uitvoeren op de stad, aldus Barakat.