Hoofdredacteur van VI moet ook voetballende meisjes bereiken

Voetbal International probeert met de aanstelling van Ruesink een turbulente periode af te sluiten.

None

Sommige treinen komen maar één keer in je leven voorbij, zei Ronald Koeman in 2007 toen Valencia hem een baan aanbood. „Daar herkende ik me wel in”, zegt Christiaan Ruesink nu. Na zes jaar als hoofdredacteur van AD stapt hij over naar Voetbal International. „Een jeugdliefde. In kleine kring zei ik weleens: als ik na AD nog eens VI zou kunnen doen, dan zou een droom uitkomen.”

Met Ruesinks komst moet het oudste voetbaltijdschrift van Nederland een roerige tijd afsluiten. Een tijd waarin gebroken werd met boegbeeld Johan Derksen – en als gevolg daarvan ook met het voetbalpraatprogramma van RTL en de boekentak die bestsellers als Kieft en Gijp uitbracht (beide heten nu Voetbal Inside). Het duo dat Derksen in 2013 opvolgde bleef niet lang aan: Thijs van Veghel werd afgelopen augustus hoofd digitaal, Tom van Hulsen vertrok drie maanden later na een verschil van mening over de te volgen koers.

„Dat deed pijn”, zegt Ruesink, „om te zien dat het niet goed ging.” Hij noemt ook de dalende oplage (rond de 110.000), maar roemt het ‘merk’ VI, dat nog „ijzersterk” is. „Mensen moeten daar weer een goed gevoel bij krijgen.”

Dat betekent onder meer dat het idee wordt losgelaten dat VI alleen een tijdschrift is. Sinds kort is er een speciale videoafdeling, die filmpjes maakt voor de website en voor het on demand-kanaal van KPN. Daarnaast zet de site in op liveblogs als er gespeeld wordt in belangrijke competities, en moet nieuws digital first worden gebracht. Uitgever Robert van der Ham: „Dan gaan we niet wachten tot dat blaadje er op woensdag is.”

Bij VI zal Ruesink te maken krijgen met nieuwe initiatieven. Voetbal International wil in april VI Kids lanceren, een label voor jongens en meisjes vanaf 5 jaar. Onder die naam worden kinderboeken uitgegeven (om te beginnen twee half getekende, half geschreven boeken over Lionel Messi en Cristiano Ronaldo) en enkele ‘doe-magazines’: specials met een thema, zoals het aanstaande EK in Frankrijk. Daarnaast krijgt VI Kids een eigen YouTube-kanaal met speciaal daarvoor gemaakte filmpjes. Van der Ham: „Er zijn 140.000 meisjes ingeschreven bij de KNVB, en niemand spreekt hen aan.” Aan Ruesink de taak dat wel te doen.

Koeman hield het overigens niet lang vol bij Valencia; na een half jaar stond hij alweer op straat. Ruesink: „Ik hoop dat ik het langer volhoud dan hij.”

    • Peter Zantingh