Henk Mochel van de NCRV overleden

Henk Mochel, de tv-presentator die in de jaren zeventig bij de NCRV veel taboedoorbrekende onderwerpen aansneed, is dinsdag overleden. Hij was 83 jaar.

Henk Mochel in 1992. Kippa

Mochel trad in 1962 in dienst bij Hier en Nu, het actualiteitenprogramma van de NCRV en ging vanaf 1970 documentaires en praatprogramma’s maken over onderwerpen die in christelijke kring nooit zo openhartig waren besproken, zoals incest, euthanasie, pedofilie en prostitutie. De euthanasieserie Een milde dood leverde hem in 1972 de Nipkowschijf van de tv-critici op. In 1981 begon hij met het praatprogramma Rondom Tien op, dat hij vervolgens tien jaar presenteerde. Daarna nam hij afscheid van de NCRV.

Mochel werd vaak geprezen om de begripvolle, uitgewogen wijze waarop hij allerlei kwesties die bij de christelijke achterban gevoelig lagen, „bespreekbaar” maakte. Zo wist hij een uitzending over kerkverlaters voor de achterban acceptabel te maken door meteen daarna een programma over kerktoetreders te presenteren.

    • Henk van Gelder