Economie

Halliburton schrapt nog eens 5000 banen

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Door de aanhoudende malaise op de oliemarkt ziet Halliburton zich gedwongen opnieuw te snijden in het personeelsbestand. Er verdwijnen 5000 banen bij de dienstverlener voor olie- en gasbedrijven, meldt persbureau Reuters.

Sinds halverwege 2014 is de olieprijs met zo’n zeventig procent gedaald en zijn al zo’n 22.000 banen verdwenen bij het in Houston gevestigde bedrijf, dat is een kwart van het totale aantal werknemers. Halliburton wacht al een tijdje op toestemming in zowel de eigen Verenigde Staten als Europa voor een fusie met branchegenoot Baker Hughes. Waarschijnlijk verdwijnen er dan nog meer banen.

Ook grote rivaal en wereldleider Schlumberger ontsloeg eind 2015 zo’n tienduizend mensen en daarmee kwam hun totale reductie van het personeelsbestand sinds het begin van het in elkaar zakken van de olieprijs op 26 procent. Topman Paal Kibsgaard zei in januari dat hij verwachtte niet meer banen te hoeven schrappen.

‘De tablet is dood’

Op het Mobile World Congress moest je heel goed zoeken om ergens in een hoekje nog een tablet te kunnen vinden. Terwijl tablets in 2010 bij de introductie van de iPad nog de grote belofte voor de toekomst vormden verklaard TechCrunch de tablet nu dood. Tech-bedrijven en consumenten zijn een andere weg ingeslagen.

Apple was niet op het Mobile World Congress in Barcelona en grote andere producenten als Samsung, Sony, HTC en LG hadden ook geen nieuwe tablet om te presenteren.

Er zijn drie belangrijke redenen waarom de tablets zo sterk aan populariteit verloren hebben bij zowel producenten als consumenten:

1. Tablets zijn heel gewoontjes geworden. Je kan heel goed werkende vinden voor 200 dollar en zeker Android-tabets onderscheiden zich nauwelijks van elkaar. Er wordt dan ook nauwelijks nog winst op gemaakt.

2. Vrijwel iedereen heeft een tablet en er is eigenlijk geen reden een nieuwe verbeterde versie te kopen. Ze gaan lang mee en de meest gebruikte apps doen het prima.

3. Smartphones worden groter. Zo hebben de op het Mobile World Congress aangekondigde Samsung Galaxy S7 en de LG G5 een schermgrootte van respectievelijk 5,1 en 5,3 inch. En iedereen doet op de smartphone toch al vrijwel alles wat je ook op en tablet doet.

De iPad stijgt nog wel boven de andere tablets uit, maar als de tablet in zijn algemeenheid nog uit de dood wil herrijzen zal er snel iets moeten veranderen. Bijvoorbeeld een echt alternatief worden voor de laptop of een digitaal doek voor kunstenaars of nog iets heel anders, concludeert TechCrunch.

Nieuwe wet in New York om prijzen Uber aan banden te leggen

New York verbiedt Uber om tijdens een rit de prijs nog omhoog te jagen. Ritten mogen maximaal twintig procent duurder uitpakken dan vooraf ingeschat. Volgens Quartz pakken die nieuwe regels juist goed uit voor de taxidienst.

De in de app opgegeven schatting van de ritprijs wordt bindend, zegt gemeenteraadslid Dan Garodnick:

“We are going to eliminate the price uncertainty for users of for-hire vehicle apps by requiring clarity on the fare”

Als de uiteindelijke ritprijs meer dan twintig procent hoger uitvalt, ook al is dat door onverwachte drukte op de weg, dan wordt een boete van 250 tot 500 dollar opgelegd.

Maar de nieuwe wet doet niks tegen ‘surge pricing’, de sterke prijsstijgingen afhankelijk van de vraag en het aantal Uber-chauffeurs dat op de weg is en waar veel kritiek op is van klanten en lokale overheden. New York had al ruim twee jaar pogingen gedaan dat aan banden te leggen, maar lijkt die strijd met deze nieuwe wet te hebben gegeven.

En dat is volgens Quartz een grote overwinning voor Uber. Als maar vooraf wordt aangegeven hoe duur het ongeveer gaat uitpakken, kan Uber vragen wat het wil.