Griekenland roept ambassadeur Wenen terug

Dit gebeurt een dag nadat Oostenrijk met de Balkanlanden over de vluchtelingencrisis vergaderde, maar Griekenland uitsloot van de bijeenkomst.

Afghaanse vluchtelingen bij hun tent in Schisto, vlakbij Athene, waar 1.300 migranten zijn gestrand.
Afghaanse vluchtelingen bij hun tent in Schisto, vlakbij Athene, waar 1.300 migranten zijn gestrand. Foto Louisa Gouliamaki / AFP

Griekenland heeft de Griekse ambassadeur in Wenen teruggeroepen, zo verklaart het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit gebeurt een dag nadat Oostenrijk met de Balkanlanden over de vluchtelingenstroom vergaderde, maar Griekenland uitsloot van de bijeenkomst, zo meldt persbureau Reuters.

Minister Nikos Kotzias van Buitenlandse Zaken riep de ambassadeur terug om de “vriendschappelijke betrekkingen tussen het Griekenland en Oostenrijk veilig te stellen”, zo schrijft het ministerie in een verklaring.

Negen landen aan de westelijke Balkanroute kwamen gisteren bijeen om te vergaderen over het beperken van de migrantenstroom, die ze zeiden “niet meer aan te kunnen”. We kunnen niet iedereen opvangen”, zei de Oostenrijkse minister Sebastian Kurz. “Zolang er geen Europese oplossing is, waar we vóór zijn, nemen we zelf maatregelen. (…) De rest moet terug. Dat moeten ze weten.”

De migrantenstroom die naar het noorden trekt wordt beperkt door nationale grenscontroles. Het gevolg: duizenden vluchtelingen stranden in Griekenland. Het Griekse ministerie noemde de “eenzijdige initiatieven om het vluchtelingenprobleem op te lossen” een “praktijk die fundamenten van de Europese eenwording zou kunnen ondermijnen”. Uit de verklaring:

“De verantwoordelijkheid voor het omgaan met de vluchtelingencrisis kan niet door één land worden gedragen.”

Dit bericht wordt bijgewerkt.