Gebiedsverbod voor mogelijk slachtoffer liquidatie

Het gaat om een Amsterdammer die op een liquidatielijst staat. Welk gebied het in de hoofdstad betreft, is niet duidelijk.

Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van de politie Amsterdam.
Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van de politie Amsterdam. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Een mogelijk liquidatieslachtoffer heeft van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan een gebiedsverbod ontvangen voor een deel van Amsterdam. De reden daarachter is dat het risico te groot is dat omwonenden betrokken raken bij een potentiële afrekening. Dat heeft hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg donderdag gezegd in het AT5-programma Het Verhoor.

Het gaat volgens Aalbersberg om een concrete situatie waarin “reëel gevaar is” dat de man het slachtoffer wordt van een afrekening. “Het verbod houdt in dat hij in een bepaald gebied van de stad niet mag komen”, zegt de hoofdcommissaris in de uitzending. “Als hij daar wel komt, wordt hij door ons aangehouden.” Om welk gebied het gaat en of het de woonomgeving van de man betreft, kon de politie donderdagavond niet vertellen.

Bewust actief

Het gebiedsverbod voor een potentieel slachtoffer lijkt opvallend, maar volgens Aalbersberg is het iemand die “zelf ervoor kiest om actief te blijven met criminele activiteiten.”

“Ze weten dat ze op lijsten staan. Desondanks kiezen ze er niet voor om met de politie samen te werken en openheid van zaken te geven”

Het is volgens de hoofdcommissaris voor het eerst dat iemand een gebiedsverbod krijgt opgelegd om hem en de buurt te beschermen tegen een mogelijke liquidatie. Aalbersberg is ervan overtuigd dat de maatregel voor de rechter standhoudt wanneer er een zaak van gemaakt zou worden.