Europarlement pleit voor wapenembargo tegen S-Arabië

Het Europarlement beschuldigt Saoedi-Arabië ervan burgerdoelen te bestoken in Jemen.

Jongens staan op het puin van een huis dat werd verwoest door een bombardement van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie.
Jongens staan op het puin van een huis dat werd verwoest door een bombardement van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie. Foto Hani Mohammed / AP

Het Europees Parlement heeft de EU formeel opgeroepen een wapenembargo in te stellen tegen Saoedi-Arabië. Dat meldt persbureau Reuters. Het Europarlement wil niet dat lidstaten wapens leveren aan een regime dat ervan wordt beschuldigd burgerdoelen te bestoken in Jemen.

De kritiek was vooral gericht op Britse en Franse wapenleveranties, hoewel ook andere EU-landen wapens leven aan de Saoediërs. Vorig jaar verkochten de Britten voor bijna 3,8 miljard euro aan wapens aan Riad. Ook leveren de Britten adviseurs die doelen selecteren in Jemen. VN-chef Ban Ki-moon zei eerder deze maand dat het Verenigd Koninkrijk en andere landen de plicht hadden om de wapenstroom naar Saoedi-Arabië een halt toe te roepen.

‘Niet kansrijk, wel belangrijk’

Volgens Carolien Roelants, Midden-Oostendeskundige en medewerker van NRC Handelsblad, is het weinig kansrijk dat de oproep tot een wapenembargo leidt, maar is die wel degelijk van grote betekenis:

“Het imago van Saoedi-Arabië brokkelt steeds verder af. Een paar jaar geleden was een degelijke resolutie ondenkbaar geweest, omdat Riad als een nauwe bondgenoot van het Westen werd gezien. Tegenwoordig zie je steeds meer activisme tegen Saoedi-Arabië. Het verslechterende beeld komt onder meer door de oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen die het land begaat.”

Voor een formele oproep gedaan kan worden, moet gestemd worden. In totaal stemde een meerderheid van 359 Europarlementariërs voor de oproep. 212 mensen stemden tegen, 31 onthielden zich van stemming. De EU is niet verplicht iets met het pleidooi te doen, maar politici hopen dat de oproep de Unie zal bewegen tot maatregelen.

In maart 2015 begon een door Saoedi-Arabië geleide coalitie met luchtaanvallen in Jemen. Sindsdien zijn bijna 6.000 mensen om het leven gekomen, zo becijferden de VN. Nederland levert wapenonderdelen aan Riad.