Egyptenaar zet Sisi te koop op Ebay na bizarre toespraak

De Egyptische president liet in een toespraak weten dat hij desnoods zichzelf zou verkopen omwille van de natie.

Foto AFP

Na een bizarre toespraak van de Egyptische president Abdel-Fattah al-Sisi, waarin hij verklaarde dat hij “wanneer het zou kunnen zichzelf zou verkopen ten goede van de natie”, zette een Egyptenaar hem daadwerkelijk te koop op veilingwebsite Ebay. Binnen mum van tijd liep het bedrag op tot honderdduizend dollar.

In de advertentie was te lezen: “te koop op eBay, veldmaarschalk, promovendus met een militaire achtergrond, in goede staat, huidig bod $100,301″.

Twitter avatar wafaa202059 wafaa سبق تاريخى وفريد من نوعه
لاول مرة رئيس دولة يعرض نفسه للبيع
#سيسي_للبيع
بجنية https://t.co/ZPbICrlRER

Ebay verwijderde de advertentie snel, maar op social media was dit bericht al opgepikt. Onder de hashtag ‘Sisiforsale’ leverden Egyptenaren hun cynische commentaar over de huidige politieke situatie in het land.

Twitter avatar _ans_7 !!مندس!! #SisiForSale we can’t t sale him now because there’s so much Egyptians own his blood https://t.co/2ZaAlJBpCb

Sisi vraagt inwoners om bijdrage voor economie

In de toespraak, uitgezonden op de staatstelevisie, vraagt Sisi op een opmerkelijk, indirecte manier aan de Egyptische inwoners om geld te doneren om het land weer op te stuwen in de vaart der volkeren.

“Denk hier over na, wanneer slechts 10 procent van de bevolking elke ochtend bij het opstaan één Egyptische pond [ongeveer 10 euro cent] doneert omwille van het vaderland dan is dat per dag tien miljoen Egyptische pond”.

Volgens Sisi moet de Egyptenaren alleen naar hém luisteren, “alleen naar hém”. De ‘verkoper’ op Ebay had daar andere gedachten over. Hij schreef bij de tekst dat Sisi is gebruikt door “de eerdere eigenaren (koninklijke families in de Arabische Golfregio)” en daarom is het transport gratis. Het is een verwijzing naar de economische steun van onder meer Saoedi-Arabië aan het dictatoriale bestuur van Sisi.