Drugscriminelen krijgen nu de deurwaarder op hun dak

Uitstaande boetes leiden de politie naar harde criminelen. Een taskforce helpt gemeenten „geld binnen te harken”.

Een team van politiemensen en deurwaarders gaat van adres tot adres om boetes te innen van mensen die worden verdacht van banden met drugscriminaliteit. Foto’s Ans Brys

De bus met deurwaarders, de politiewagen en de auto met Taskforcemensen rijden in colonne van adres naar adres. Deze woensdag staan negen woningen op het programma van mensen die boetes hebben openstaan en in het verleden in verband zijn gebracht met hennepstekken.

Hier is het. Twee deurwaarders en twee Taskforcemannen bellen aan. Niemand doet open. Programmaleider ‘ondermijning’ René Nuijten ruikt een wietlucht en laat een warmtemeting doen. Op het scherm van de warmtecamera is duidelijk te zien hoe het dak wit oplicht tussen de andere daken. Dit is genoeg reden om het huis binnen te vallen. De bewoner probeert tevergeefs door zijn achtertuin te vluchten. Op de eerste verdieping vindt de politie een ruimte vol hennepstekjes en een tweede ruimte vol bijna volgroeide planten. De man wordt aangehouden. Zijn sociale huurwoning is hij kwijt. De deurwaarder legt beslag op zijn auto.

Aan het einde van twee actiedagen heeft het team beslag gelegd op allerlei huisraad, zoals enorme televisies en auto’s. Drie hennepkwekerijen zijn opgerold. Van de beoogde 40.000 euro is 30.000 binnengeharkt.

Misdaad en boetes

Bij de briefing de dag ervoor in het politiebureau in Roosendaal zijn niet alleen agenten en mensen van de Taskforce georganiseerde misdaad Zeeland en West-Brabant aanwezig, maar ook drie deurwaarders. Het doel is in twee dagen 40.000 euro aan openstaande gemeentelijke vorderingen te innen bij circa twintig mensen die een link hebben met de criminaliteit.

De Taskforce doet er alles aan het criminelen in de hennep, de synthetische drugs en rond motorclubs zo moeilijk mogelijk te maken. Programmaleider René Nuijten: „Tot nu toe deden we dat strafrechtelijk en fiscaal. Dit is weer een nieuwe manier.”

Want wat ontdekte de Taskforce toen ze een lijst met alle mensen met openstaande gemeentelijke vorderingen in Tilburg aan het politiesysteem koppelde: een kwart van deze mensen was ook te linken aan de criminaliteit. De gemeente Tilburg (ruim 200.000 inwoners) heeft bijvoorbeeld 20 miljoen euro aan vorderingen open staan, waarvan dus grofweg 5 miljoen euro bij mensen die in beeld zijn bij de politie. Bij andere gemeentes zijn de percentages vergelijkbaar.

Levensverzekering

Bij gemeentelijke vorderingen moet je denken aan niet betaalde gemeentebelasting, boetes na het frauderen met bijstand, boetes voor illegale onderverhuur. Vorderingen bij mensen met een criminele achtergrond zijn vaak lastig te innen, vertelt Jochem Spoorendonk. Hij is projectleider bestuurlijke incasso van de Taskforce.

Boetes zijn moeilijk inbaar omdat gemeenteambtenaren worden bedreigd. Omdat de personen in kwestie nooit opendoen. Omdat ze staan ingeschreven op verkeerde adressen, of zich juist hebben laten uitschrijven uit de basisregistratie personen. Vaak worden hun vorderingen uiteindelijk afgeschreven als oninbaar en komen zij er mee weg dat ze niet betalen. Nuijten: „Wij helpen gemeenten dit geld wél binnen te harken.” Zo had de gemeente Oisterwijk een vordering van 17.000 euro op naam van een man die zich met onbekende bestemming had laten uitschrijven. De politie ontdekte echter dat deze man gewoon in Tilburg woonde bij zijn vriendin. De man was een grote jongen bij een foute motorclub en bekend bij de politie. „Toen zijn we bij hem langs gegaan en hebben we beslag gelegd op zijn levensverzekering.”

    • Marcel Haenen
    • Esther Wittenberg