Dit zijn dé kanshebbers (en outsiders) voor de Oscars

Voor het derde jaar voorspellen wij de Oscarsuitslag via oddchecker.com, die het gemiddelde van de ‘odds’ van gokkantoren op internet berekent: op de Oscaruitslag kan je gokken.

Kevork Djansezian/Getty Images/AFP

De site heeft bijna altijd gelijk. Oscars zijn een verkiezing in een dorp van ruim 6.000 inwoners: niet zo moeilijk te voorspellen. Maar bij beste film, de zwaarste Oscar, zitten drie films dicht bij elkaar.

Wat zijn odds? Als de odd 2/9 is, krijgt u slechts 2 dollar winst bij 9 dollar inzet: een favoriet. Bij 9/2 wint u 9 dollar bij 2 dollar inzet: een outsider dus.

  Beste Film

 1. The Revenant Favoriet (4/7)

  Vorig jaar was het heel spannend, met Birdman die pas op de meet het te vroeg gepiekte Boyhood versloeg. Dit jaar was het wekelijks stuivertje wisselen tussen journalistenfilm Spotlight, kredietcrisisfilm The Big Short en The Revenant. Die laatste heeft een sterke eindprint ingezet.

 2. Spotlight Outsider (5/2)

  Is The Revenant toch iets meer subliem, opwindend en visueel – meer film – dan de nobele, maar ondramatische en cerebrale rivalen? Het lijkt erop, maar met een slag om de arm: het veld zit akelig dicht op elkaar. Ook genomineerd: Bridge of Spies, Brooklyn, Mad Max: Fury Road, The Martian, Room.

  Beste Regie

 1. Alejandro G. Iñárritu Favoriet (1/6)

  Alejandro G. Iñárritu blijft de grote favoriet, ook om zijn monomane vastberadenheid te filmen onder ijskoude omstandigheden en louter bij daglicht. De crew klaagde steen en been, maar Hollywood vindt de regisseur-als-barse-veldheer best romantisch.

 2. George Miller Outsider (7/1)

  Met een tweede Oscar op rij voor beste regie treedt hij in de voetsporen van John Ford en Joseph L. Mankiewicz. Veteraan George Miller blijft op afstand: de strakke choreografie en mise-en-scène van Mad Max: Fury Road imponeert. Ook genomineerd: Adam McKay (The Big Short), Lenny Abrahamson (Room), Tom McCarthy (Spotlight).

  Beste Acteur

 1. Leonardo DiCaprio Favoriet (1/33)

  Alleen bezit van kinderporno of doodschoppen van een puppy kan DiCaprio dit jaar van een Oscar afhouden. Na vijf keer met lege handen, moet en zal hij als pelsjager Hugh Glass het beeldje winnen.

 2. Eddie Redmayne Outsider (22/1)

  Eddie Redmayne, die vorig jaar won als Stephen Hawking, is naaste belager als de eerste tot vrouw geopereerde transgender Lili Elbe. Redmayne zou anders als eerste sinds Tom Hanks een Oscar als gehandicapte én als LGBT-personage winnen, twee soorten rollen die gelden als ‘Oscarbait’. Ook genomineerd: Brian Cranston (Trumbo), Matt Damon (The Martian), Michael Fassbender (Steve Jobs).

  Beste Actrice

 1. Brie Larson Favoriet (1/16)

  Nieuwkomers geven de Oscarakanonnen Cate Blanchett en Jennifer Lawrence het nakijken, om van Charlotte Rampling (45 Years) nog te zwijgen, kansloos na klunzige opmerkingen over #OscarsSoWhite.

 2. Saoirse Ronan Outsider (16/1)

  Brie Larson (26) is nog maar kort leading lady, en met haar Oscar valt een verdienstelijke film in de prijzen: Room, over een Natasja Kampuschachtige seksslavin en haar zoontje die uit hun kerker moeten ontsnappen. Haar naaste rivaal, de 21-jarige Iers-Amerikaanse actrice Saoirse Ronan, is al toe aan haar tweede Oscarnominatie, na Atonement (2008).

  Beste Mannelijke Bijrol

 1. Sylvester Stallone Favoriet (6/17)

  De acteurs, het machtigste stemmenblok binnen The Academy, zetten in deze categorie graag een hardwerkende karakteracteur als Mark Rylance in de schijnwerper. Zo’n man wiens talloze, vitale bijdrages aan films u bent vergeten.

 2. Mark Rylance Outsider (7/2)

  Vorig jaar was dat J.K. Simmons als fascistoïde muziekleraar in Whiplash. Helaas: dit jaar verliest de underdog van de ultieme underdog. Sylvester Stallone is voortreffelijk in Creed, zeg maar: Rocky 7. Veertig jaar na zijn doorbraak wil je hem gewoon alsnog op dat podium zien. Ook genomineerd: Christian Bale (The Big Short), Tom Hardy (The Revenant), Mark Ruffalo (Spotlight).

  Beste Vrouwelijke Bijrol

 1. Alicia Vikander Favoriet (8/15)

  Het gebeurde Jessica Chastain drie jaar geleden, nu gebeurt het de Zweedse Alicia Vikander: zo’n actrice die opeens overal tegelijk lijkt op te duiken. Helaas niet genomineerd voor haar huiveringwekkende rol van robot in Ex Machina, maar wel als de ruimdenkende schilderes Gerda Wegener, echtgenote van ’s werelds eerste geopereerde transgender.

 2. Kate Winslet Outsider (7/2)

  Haar voornaamste rivaal leek lang Rooney Mara in Carol, maar blijkt nu Kate Winslet te zijn als Steve Jobs’ geduldige bullshitfilter Joanna Hoffman. Ook genomineerd: Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight), Rachel McAdams (Spotlight).

  Beste Buitenlandse Film

 1. Son of Saul Favoriet (1/12)

  Holocaustfilm Son of Saul lijkt onverslaanbaar, maar hoeveel leden van The Academy hebben hem ook gezien? Zo’n excursie door Auschwitz geldt als zware kost; soms verliest een favoriet alsnog omdat hij zo naargeestig is: zie documentaire The Act of Killing in 2013.

 2. Mustang Outsider (7/1)

  Het opbeurende alternatief is ditmaal Mustang, over vijf levendige moslima’s die huisarrest krijgen na ‘schandalig’ stoeien op het strand. Mustang staat op wel heel grote afstand, en misschien stemmen velen ongezien op Son of Saul. Omdat het moet. Ook genomineerd: Embrace of the Serpent, Thebe, A War.

  Beste Documentaire

 1. Amy Favoriet (2/9)

  Muziekdocumentaires doen het goed bij The Academy: zie winnaars als 20 Feet from Stardom en Sugarman. En als het dan ook nog gaat om een in de knop gebroken Amy Winehouse, in feite vermoord door paparazzi en fans? Volop identificatie voor Hollywood, dol op zelfmedelijden. Een prima documentaire.

 2. Cartel Land Outsider (9/2)

  Toch zit Cartel Land dicht achter Amy: een exposé over burgerverzet tegen Mexicaanse drugskartels, en hoe dat, zoals alles in deze drugsoorlog, zelf gecorrumpeerd raakt. Ook genomineerd: What Happened, Miss Simone?, Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom, The Look of Silence.

  Beste Animatiefilm

 1. Inside Out Favoriet (1/100)

  Pixar scoorde met Dinosaur dit jaar zijn eerste zeperd, maar het succes – en de Oscar – voor het originele Inside Out maakt veel goed: een avontuur van vijf emoties die het prepuberende brein van de elfjarige Riley regeren.

 2. Anomalisa Outsider (20/1)

  Het zou de achtste animatie-Oscar voor Pixar sinds 2001 zijn; Disney, eveneens geleid door Pixarbaas John Lasseter, won de laatste twee keer. Rivaal is ditmaal Charlie Kaufmans stopmotion-film Anomalisa over een managementgoeroe die een affaire beleeft: groots en bizar in zijn gewoonheid. Ook genomineerd: Boy and the World, Shaun the Sheep Movie, When Marnie Was There.

  • Coen van Zwol