Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag.

Zoveel universiteiten, zoveel verschillende potjes met startkapitaal

Stel: je werkt aan een Nederlandse universiteit en hebt een idee voor een slim product dat je in de markt wil zetten. Dan maakt het behoorlijk uit bij welke academische instelling je bureau staat. Dat schrijft Het Financieele Dagblad op basis van een eigen inventarisatie.

De Universiteit Utrecht bijvoorbeeld, heeft een aardig potje beschikbaar in zijn private holding. In Tilburg echter kun je een startkapitaal van de universiteit wel op je buik schrijven; in tegenstelling tot andere universiteiten heeft deze universiteit geen budget beschikbaar voor investeringen in veelbelovende ideeën.

Kortom: de ervaringen aan universiteiten verschillen nogal. En dan speelt bij universiteiten soms ook de vraag of ze wel winst zouden mogen maken op hun ontdekkingen.

Nationale Nederlanden wil verzekeringspremie koppelen aan gedrag

Ben je een voorzichtige chauffeur? Dan zou je een lagere verzekeringspremie moeten betalen dan iemand die als een Formule-1 coureur over de weg scheurt, zegt topman Lard Friese van Nationale Nederlanden in De Telegraaf.

Friese ziet dat verzekeringen steeds persoonlijker worden toegespitst. De grote verzekeraar is hierbij een van de frontrunners, bijvoorbeeld met hun autoverzekeringsproduct Voorop dat vorig jaar werd gelanceerd. De vraag naar deze verzekering is nog beperkt, aldus Friese, maar dat deze benadering de toekomst heeft staat voor hem vast.

Hij denkt dat dit verzekeringsmaatwerk de komende jaren wordt uitgebreid. Wie voorzichtiger is, veroorzaakt minder schade en betaalt een lagere premie, luidt de redenering. Als groot onweer schade dreigt te veroorzaken kan de verzekeraar in de toekomst zelf ook waarschuwingen gaan afgeven, zegt Friese:

Je zou van ons een berichtje kunnen krijgen met de waarschuwing de auto binnen te zetten omdat er een gevaarlijke hagelbui aankomt.

Defensie gaat snijden in materieelorganisatie

Het ministerie van defensie bereidt een reorganisatie voor van de Defensie Materieel Organisatie. Dat vermoeden melden de militaire vakbonden aan nu.nl.

Volgens de vakbonden staan tussen de 700 en 1300 banen op de tocht bij deze organisatie die zich bezighoudt met de inkoop en het afstoten van defensiematerieel. Bij deze tak van het ministerie zijn in totaal ruim vierduizend mensen werkzaam.

Onder meer bij de gezamenlijke ICT-dienst van defensie zouden banen geschrapt worden. De bonden eisen dat werknemers die vrijwillig vertrekken daarvoor een financiële vergoeding krijgen.