Bewindvoerders: werkgelegenheid voor 3.350 TSN-medewerkers veilig

De medewerkers maken de overstap naar Buurtzorg of een andere aanbieder die de arbeidsvoorwaarden garandeert.

Thuiszorgers protesteren voor de overname van thuiszorgorganisatie TSN door Buurtzorg.
Thuiszorgers protesteren voor de overname van thuiszorgorganisatie TSN door Buurtzorg. Foto: Vincent Jannink/ANP

Het aantal huishoudelijke hulpen van TSN dat de overstap kan maken naar branchegenoot Buurtzorg of een andere aanbieder met behoud van arbeidsvoorwaarden, is ten minste 3.350. Dat hebben de bewindvoerders donderdag bekendgemaakt.

Bij TSN werken zo’n tienduizend mensen. Woensdag was al duidelijk dat de meeste banen niet behouden zouden blijven - in ieder geval niet onder de dezelfde voorwaarden.

Het aantal banen dat wel behouden blijft kan de komende dagen nog oplopen, omdat nog niet alle betrokken tweehonderd gemeentes hebben laten weten of zij in zee gaan met een aanbieder, zoals Buurtzorg, die bereid is om de huidige arbeidsvoorwaarden van de medewerkers wel voort te zetten.

Buurtzorg

Buurtzorg, dat met kleinschalige buurtteams werkt, had van de tweehonderd gemeentes met een contract met TSN 137 een aanbod gedaan om de diensten over te nemen. Dat zou er volgens de bewindvoerders voor gezorgd kunnen hebben dat ongeveer 6.700 werknemers hun baan konden behouden. Weinig gemeentes hebben daar uiteindelijk gebruik van gemaakt.

Grootste probleem was dat Buurtzorg eenmalige steun wilde hebben van 6 miljoen euro. Dat zou echter andere aanbieders benadelen, en in feite illegale staatssteun zijn. Onder meer de grote gemeentes Utrecht en Apeldoorn kozen daarom voor een andere aanbieder. Tweede probleem was dat in veel gemeentes is vastgelegd dat andere concurrerende aanbieders voorrang hebben als een nieuw contract wordt aanbesteed.

Het gevolg is voor veel medewerkers dat zij opnieuw moeten solliciteren bij een ander bedrijf, met de kans om niet uitverkozen te worden of in ieder geval met minder loon genoegen te moeten nemen. De afgelopen dagen werden al verschillende gemeentehuizen bezet door TSN-medewerkers, omdat zij vinden dat de gemeentes te weinig doen om de banen te behouden.

TSN kreeg op 30 november 2015 uitstel van betaling. Volgens de bewindvoerders zijn de lonen van de medewerkers voor februari overgemaakt, zodat alle cliënten van TSN op korte termijn hun zorg behouden.