Constitutioneel Hof: Turkse journalisten onterecht vast

Tegen twee redacteuren van de krant Cumhuriyet was levenslang geëist. Het oordeel vergroot de kans op vrijlating.

Hoofdredacteur van Cumhuriyet, Can Dündar. Hij werd samen met Erdem Gül in november gearresteerd.
Hoofdredacteur van Cumhuriyet, Can Dündar. Hij werd samen met Erdem Gül in november gearresteerd. Foto Vedat Arik/AFP

Twee prominente journalisten van de seculiere krant Cumhuriyet waartegen een levenslange gevangenisstraf is geëist, zijn onterecht vastgezet. Dat heeft het Turkse Constitutioneel Hof donderdag geoordeeld, meldt persbureau Reuters. Het oordeel vergroot de kans op vrijlating van het duo.

Hoofdredacteur Can Dündar en redacteur Erdem Gül werden in november gearresteerd op beschuldiging van terrorisme en spionage vanwege hun artikelen over vermeende wapensmokkel door de Turkse overheid naar rebellen in Syrië. De krant publiceerde vorig jaar mei foto’s en video’s waarop te zien is hoe Turkse politieagenten bij de grens met Syrië trucks doorzoeken die een lading wapens en munitie vervoeren. Volgens Cumhuriyet is daarmee bewezen dat de Turkse autoriteiten wapens stuurden naar jihadisten in Syrië. De foto’s zijn gemaakt in januari 2014.

President Erdogan erkende dat de trucks toebehoorden aan de Turkse inlichtingendiensten, maar stelde dat de trucks waren beladen met hulpgoederen voor in Syrië strijdende Turkmenen. Zij vechten in Syrië tegen zowel de Syrische president Assad als terreurgroep Islamitische Staat. Volgens Erdogan waren de aanklagers in die zaak bovendien niet gemachtigd de trucks te doorzoeken.

Vrijlating kan volgen

Door het oordeel van het Constitutioneel Hof kan de rechtbank die over de strafzaak gaat, besluiten de twee onmiddellijk vrij te laten. Volgens Tahir Ozyurt, de interim-hoofdredacteur van Cumhuriyet zal dat spoedig gebeuren:

“Het Constitutioneel Hof heeft geoordeeld dat hun rechten geschonden zijn. We verwachten dan ook hun onmiddellijke vrijlating.”

De officiële behandeling van de zaak staat voor komende maand gepland. Volgens de Turkse hoogleraar recht Ersan Sen verplicht het besluit van het Constitutioneel Hof de rechtbank echter om de twee mannen direct vrij te laten, zo meldt persbureau AFP.

Internationale kritiek

Internationaal is er veel kritiek op het vastzetten van de journalisten. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stelde dat “Can Dündar en Erdem Gül met het publiceren van de foto’s hun werk deden als journalisten, en niets meer dan dat”.