CBS: omzetgroei bouwsector zwakt af in vierde kwartaal

In ieder kwartaal van het vorige jaar groeide de omzet in de bouwsector ten opzichte van 2014

Een bouwterrein in Den Haag.
Een bouwterrein in Den Haag. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

In ieder kwartaal van het vorige jaar is de omzet in de bouw gegroeid ten opzichte van 2014. Wel lag de omzetstijging het laatste kwartaal van 2015 lager dan in de drie voorgaande kwartalen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

In het afgelopen kwartaal steeg de omzet in de bouw met bijna 1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Omdat in laatstgenoemd tijdvak er al een sterke groei was, valt de stijging in het vierde kwartaal van 2015 behoorlijk lager uit dan de groeiresultaten eerder dat jaar.

Kleine jongens doen het goed

Vooral kleine bouwbedrijven presteren goed in 2015. De omzet van zaken met minder dan 10 werknemers steeg dat jaar met meer dan 17 procent. Bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw met meer dan 100 werknemers realiseerden een omzetgroei van bijna 10 procent. Dat is een flinke opsteker ten opzichte van 2014, toen de omzet nog met net geen 9 procent daalde.

Ondanks de afzwakkende groei zijn ondernemers uit de sector positief gestemd, meldt het CBS. Het ondernemersvertrouwen staat op het hoogste punt sinds de meting hiervan in 2008 begon.

    • Casper van der Veen