Britse bedrijven: ‘vertrek uit EU schaadt economie’

Het zakelijk anti-Brexit-kamp in het Verenigd Koninkrijk laat zich steeds nadrukkelijker horen. Nadat dinsdag de topmannen van Britse multinationals scherp hadden gewaarschuwd voor de gevolgen van het verlaten van de Europese Unie, wezen woensdag de vliegtuigindustrie en de farmaceutische industrie op de nadelen.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus, die in het Verenigd Koninkrijk aan 1600 mensen werk biedt, stelde dat er mogelijk banen verloren zullen gaan als de Britten ervoor kiezen om de EU te verlaten. Topman Tom Enders zei op een persconferentie dat een Brexit de positie van Airbus in het VK „niet ten goede zou komen”. Zijn medebestuurder Paul Kahn stelde echter dat het bedrijf geen noodscenario heeft klaarliggen omdat het nog geen idee heeft wat er gaat gebeuren.

De Europese farmaceutische industrie noemde een mogelijke Brexit woensdag een ernstige slag voor het wetenschappelijk onderzoek en voor de regulering van geneesmiddelen. De branche-organisatie, waarin onder andere GlaxoSmithKline, AstraZeneca en Bayer zitten, maakt zich vooral zorgen omdat het Europese Medisch Agentschap in Londen gevestigd is.

Dinsdag al gaven grote Britse ondernemingen als Shell, BP, Marks & Spencer en een aantal telecombedrijven – bij elkaar bijna 200 bedrijven – een sterk signaal af. In een gezamenlijke brief stelden zij dat de Britse zakenwereld vrij moet kunnen opereren op de Europese markt van 500 miljoen mensen. Ook zij gebruiken het argument van mogelijk banenverlies. „We zijn ervan overtuigd dat een vertrek uit de EU zal leiden tot minder investeringen, minder banen en dat het de economie zal ondergraven.”

Het Britse pond verliest intussen terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Sinds afgelopen weekeinde bekend werd dat de Britten zich op 23 juni in een referendum kunnen uitspreken, daalde het pond 3 procent ten opzichte van de dollar. Woensdagmiddag daalde de koers tot 1,38 dollar, de laagste koers in zeven jaar.