Brandstichting bij protesten op Zuid-Afrikaanse universiteit

De situatie escaleerde toen bewakers de menigte probeerden uiteen te drijven met traangas en rubberen kogels.

Foto AP

De campus van de Noord-West Universiteit in de Zuid-Afrikaanse provincie Noordwest (maps) is voor onbepaalde tijd gesloten nadat protesterende studenten gebouwen in brand hebben gestoken. Bij de brandstichting is een administratiegebouw, een science center en het huis van een slaapzaalbegeleider vernietigd. Alle studenten zijn geëvacueerd door de politie, meldt persdienst AP op gezag van woordvoerder Koos Degenaar van de universiteit.

Het protesten begonnen tijdens een vergadering waarbij leiders van de van de raad van studentenvertegenwoordigers werden geïnaugureerd. De situatie zou zijn geëscaleerd toen particuliere bewakers de menigte probeerden uiteen te drijven met traangas en rubberen kogels.

Beelden op sociale media geven een beeld van de brandstichting en gewonde studenten na aanvaringen met de politie en beveiligers.

Meer studentenprotesten

Op meerdere Zuid-Afrikaanse universiteiten heerst onrust: studenten klagen over de hoge kosten van studentenwoningen en beschuldigen universiteitsbesturen van racisme. Zo werd de Universiteit van de Vrijstaat in de provincie Vrijstaat (maps) woensdag tijdelijk gesloten nadat zwarte demonstranten die een rugbywedstrijd verstoorden in gevecht raakten met witte toeschouwers, zo schrijft de BBC. De zwarte toeschouwers protesteerden tegen het oursourcen van schoonmaakbaantjes op de universiteit: ze steunden de schoonmakers, die hadden geklaagd over loonsverlagingen.

Een dag eerder vernietigden studenten tijdens protesten het standbeeld van Charles Robberts Swart (wiki), van 1961 tot 1971 politiek leider van Zuid-Afrika.

Lees ook: #nationalshutdown universiteiten Zuid-Afrika, over studentenprotesten tegen het hoge collegegeld, vorig jaar in Kaapstad.