Plan voor Cultuurbank

Vlaanderen krijgt mogelijk een Cultuurbank, waar kunstenaars tegen lage rentetarieven geld kunnen lenen. Ook mensen die kunst kopen zouden daar geld kunnen lenen. Dat staat in een plan van de Vlaamse minister van Cultuur, Sven Gatz. Hij voert hierover gesprekken met private partijen.

De Cultuurbank zou volgens berichten in Vlaamse media leningen moeten verstrekken tot maximaal een ton. Voor kleine projecten, waarvoor kunstenaars maximaal 7.000 euro willen lenen, zou geen rente hoeven worden betaald. Voor middelgrote projecten tussen 7.000 en 100.000 euro zou de bank lage rentes moeten rekenen. De kunstkoopregeling die Gatz daarnaast wil optuigen, lijkt op de regeling die in Nederland bestaat bij het Mondriaan Fonds.

In Nederland verstrekt de stichting Cultuur-Ondernemen leningen tot 40.000 euro aan kunstenaars en culturele instellingen. Ook bestaan er in verschillende steden speciale leningen voor kunstenaars. Zo heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst een regeling waarbij kunstenaars maximaal 10.000 euro kunnen lenen tegen een lage rente. In drie jaar moeten ze dit terugbetalen.

Cultuur-Ondernemen heeft in 2014 aan het ministerie van OCW voorgesteld om een nationaal fonds voor cultuur op te zetten waaruit ook grotere leningen kunnen worden betaald. De stichting vroeg het ministerie hiervoor subsidiegeld beschikbaar te stellen. Dat plan is vooralsnog niet uitgevoerd.