Groot verzet tegen Berlijn

Negen landen aan de westelijke Balkanroute kunnen de migrantiestroom niet meer aan. Die boodschap hadden ze woensdag in Wenen aan Duitsland. Voor het eerst valt een dergelijke grote alliantie van direct betrokken landen - EU-landen, Schengenlanden en landen die lid zijn van geen van beide – het Duitse beleid zo af. Oostenrijk, dat lang in de Duitse pas liep, besloot vorige week nog maar 80 asielzoekers per dag op te nemen. Aan de Oostenrijkse grenzen wordt streng gecontroleerd, wat opstoppingen veroorzaakt tot in Griekenland. Volgens Duitsland schendt Oostenrijk Schengenregels, maar het weert zelf steeds meer mensen. De Oostenrijkse minister Kurz: „We kunnen niet iedereen opvangen. Zolang er geen Europese oplossing is, waar we vóór zijn, nemen we zelf maatregelen. (...) De rest moet terug. Dat moeten ze weten.” Donderdag wil Oostenrijk dit in Brussel aan de EU-ministers van Justitie overbrengen. (NRC)