Apple vraagt rechter af te zien van hackbevel

Het bedrijf reageert voor het eerst officieel op het verzoek om de FBI te helpen bij het kraken van een iPhone van een terrorist.

Apple weigert in te gaan op een gerechtelijk bevel om de FBi te helpen bij het kraken van een iPhone.
Apple weigert in te gaan op een gerechtelijk bevel om de FBi te helpen bij het kraken van een iPhone. Foto Timothy A. Clary/ AFP

Apple heeft donderdag in een officiële reactie het Amerikaanse federale gerechtshof verzocht het verzoek te laten vallen waarin het bedrijf wordt opgedragen te helpen bij het kraken van een Iphone van een terrorist. Het gaat om het toestel van één van de daders van de aanslag in San Bernardino. De technologiegigant had tot vrijdag gekregen om met een reactie te komen op het gerechtelijk bevel. Apple herhaalt in het schrijven dat het vreest dat uitvoering ervan “tot een gevaarlijk precedent” leidt.

Bij de schietpartij in de Verenigde Staten, in december 2015, vielen veertien doden. De FBI beschikt over de iPhone van één van de aanslagplegers, maar kan niet bij de gegevens die daar op staan. De veiligheidsdienst kan de toegangscode niet achterhalen omdat de daders overleden zijn. Na tien onjuiste inlogpogingen wordt de informatie op het toestel vernietigd.

Dus kreeg Apple vorige week van de rechter te horen dat het bedrijf moet helpen bij het kraken van de telefoon. De technologiereus weigert echter medewerking uit angst dat er een achterdeur gecreëerd wordt die in de toekomst door hackers gebruikt kan worden om telefoons binnen te dringen, zo liet topman Tim Cook eerder in een open brief weten.

Precedentwerking

In een brief die door juristen is opgesteld herhaalt het bedrijf het argument van mogelijke precedentwerking. Voldoen aan het verzoek zou een “grenzeloos wetsinterpretatie” scheppen die grote gevolgen heeft voor digitale privacy, schrijft het bedrijf aan rechter Sheri Pym:

“De overheid zegt dat het gaat om ‘enkel deze iPhone’, ‘enkel deze telefoon’, maar zij weten zelf ook wel dat dat niet waar is. Op het moment dat deze achterdeur is gecreëerd, maakt dat bovendien de weg vrij voor criminelen en buitenlandse machten om bij de gegevens van miljoenen iPhones te komen.”

Leerzame zaak

FBI-directeur Jamer Comey stelde eerder donderdag tegenover een delegatie van het Amerikaanse Congres dat de zaak weliswaar “leerzaam kan zijn voor andere rechtbanken”, maar dat het “onwaarschijnlijk is dat er een precedent wordt geschapen”. Wat een redelijke verzoek is om data te ontsleutelen en waar een grens wordt overschreden blijft een vraag die de politiek moet beantwoorden, meent de baas van de inlichtingendienst.

Juristen van Apple en de FBI moeten op 1 maart voor het Congres verschijnen in een poging een uitweg te vinden in hun conflict. Comey en Bruce Sewell, de hoogste juridische man van Apple zullen daarbij hun standpunten toelichten.